Prevenția stenozei spinale lombare

Prevenția stenozei spinale nu este în totalitate posibilă, însă prin urmarea unui stil de viață sănătos și respectarea anumitor indicații medicale, riscurile asociate apariției și dezvoltării acestei afecțiuni pot fi reduse. 

Ce este stenoza spinală lombară? 

Stenoza spinală lombară reprezintă o îngustare a canalului spinal în partea inferioară a spatelui. Această îngustare poate cauza presiune asupra măduvei spinării sau a nervilor care trec prin partea inferioară a spatelui, până la nivelul picioarelor. Cauza afecțiunii poate fi congenitală sau degenerativă, dar de obicei apare ca urmare a modificărilor degenerative, cunoscute și sub denumirea de spondiloză, odată cu procesul de îmbătrânire și formează osteofite, pinteni osoși, reducând diametrul canalului spinal.   

stenoza

Cele mai frecvente cauze ale stenozei spinale lombare 

Stenoza coloanei vertebrale apare de obicei pe măsură ce o persoană îmbătrânește, cu toate acestea, unii pacienți se nasc cu un canal spinal mai îngust. 

Stenoza coloanei vertebrale poate fi cauzată și de: 

  • Artroza coloanei vertebrale, de obicei la persoanele de vârstă mijlocie sau de vârstă înainta  
  • Boli osoase, cum ar fi boala Paget 
  • Defect sau malformație la nivelul coloanei vertebrale care a fost prezentă de la naștere 
  • Hernie de disc  
  • Leziune care provoacă presiune asupra rădăcinilor nervoase sau a măduvei spinării 
  • Tumori la nivelul coloanei vertebrale 
  • Fractura sau leziunea unui os al coloanei vertebrale 

Prevenția stenozei spinale lombare 

Pentru prevenția stenozei spinale lombare este indicat ca pacienții să respecte următoarele recomandări: 

Exercițiile fizice regulate  

Exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru a menține coloana vertebrală sănătoasă. Totuși, pacientul trebuie să ia în considerare vârsta, orice problemă de sănătate și condiția fizică actuală. Un plan de exerciții pentru stenoza coloanei vertebrale poate ajuta la construirea rezistenței, creșterea și menținerea flexibilității coloanei vertebrale, dar și la dezvoltarea mușchilor abdominali care susțin spatele. 

Stretching-ul 

Stretching-ul sau întinderea coloanei vertebrale este o modalitate excelentă de a menține sau de a îmbunătăți aria de mișcare și de a ajuta la menținerea flexibilității. De asemenea, exercițiile de întindere a coloanei pot ajuta la prevenirea sau încetinirea progresiei stenozei coloanei vertebrale, a durerii și rigidității acesteia. 

Menținerea unei posturi corecte 

Adoptarea unei posturi corespunzătoare a coloanei atât în timpul activităților de zi cu zi, cât și în timpul muncii de birou sau odihnei, poate ajuta la evitarea leziunilor și a uzurii care ar putea duce la stenoza coloanei vertebrale. 

Păstrarea unei greutăți optime 

Atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase în funcție de înălțime poate contribui în mare măsură la prevenirea stenozei coloanei vertebrale sau la ameliorarea simptomelor. 

Purtarea unei greutăți corporale suplimentare pune presiune asupra tuturor părților coloanei vertebrale. 

Renunțarea la fumat 

Fumatul nu numai că crește riscul de a dezvolta boli de inimă, infecții respiratorii, cancer și alte boli, dar este, de asemenea, asociat cu durerile de spate. Fumul inhalat poate restricționa fluxul sanguin și oxigenul care hrănesc coloana vertebrală, provocând modificări degenerative și o percepție sporită a durerii. 

 

 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari