Artroscopia umărului este o tehnică chirurgicală minim-invazivă prin intermediul căreia pot fi tratate o serie de afecțiuni ale umărului. Aceasta presupune o recuperare mult mai ușoară și complicații reduse, deoarece implică efectuare unor mici incizii la nivelul pielii, spre deosebire de o intervenție clasică.
Ce este artroscopia umărului?
Artroscopia umărului presupune realizarea unor mici incizii la nivelul umărului, prin intermediul cărora medicul introduce artroscopul, un instrument medical prevăzut cu o cameră și lumină în capăt. Intervenția artroscopică prezintă o serie de beneficii, în comparație cu o intervenție deschisă, mai ales în ceea ce privește durata redusă de recuperare și complicațiile reduse.
Afecțiuni ale umărului tratate artroscopic
Printre afecțiuni ale umărului tratate artroscopic se numără:
Instabilitatea umărului
Instabilitatea umărului apare, de obicei, atunci când capul humeral se mișcă complet sau parțial în afara fosei glenoidei. Structurile ligamentare și musculare din jurul articulației glenohumerale, în condiții normale, creează o forță netă de reacție echilibrată a articulației. Dacă integritatea oricăreia dintre aceste structuri este afectată, aceasta poate duce la un spectru de patologii de la subluxație la luxație.
Capsulita adezivă
Capsulita adezivă, cunoscută și sub denumirea de capsulită retractilă sau “umăr înghețat” este o afecțiune inflamatorie caracterizată prin rigiditate umărului, durere și pierderea semnificativă a mișcării pasive. Aceasta reprezintă o îngroșare a țesutului care înconjoară articulația (capsula umărului), aceasta devenind rigidă și strânsă. Se dezvoltă benzi groase de țesut numite aderențe, iar în unele cazuri cantitatea de lichid sinovial din articulație scade.
Ruptura tendonului bicepsului
Ruptura tendonului bicepsului se poate localiza proximal (la umăr) sau distal (la cot). O ruptură a tendonului bicepsului este de obicei cauzată fie de o leziune, fie de suprasolicitare. Când există o forță neașteptată aplicată mușchiului biceps sau răsucirea cotului sau a umărului într-un mod extrem, cum ar fi căderea cu brațul întins.
Ruptura de coafă rotatorie
Majoritatea rupturilor de coafă rotatorie au loc în mușchiul supraspinos, sunt însă și alte părți ale coafei rotatorie care pot fi lezate. Leziunea de coafă rotatorie se poate produce în urma unui traumatism (ruptură acută) sau în urma unui proces degenerativ (ruptură degenerativă) ca urmare a suprasolicitării.
Sindromul de Impingement al umărului
Coafa rotatorie se afla într-un spațiu îngust între acromion și humerus. Sindromul de impingement al umărului are loc când spațiul dintre acromionul se freacă de coafa rotatorie, cauzând durere și iritație.
Atunci când brațul este ridicat, spațiul dintre acromion și coafa rotatorie se îngustează, cauzând presiune asupra coafei rotatorilor. Această presiune irită manșeta rotatoare, ducând la sindromul de impingement al umărului.
Cum se efectuează procedura?
Procedura se efectuează, de obicei, sub anestezie generală. Pe lângă anestezia generală, medicul poate folosi și anestezia locală, pentru a amorți întreg brațul asupra căruia urmează să se realizeze artroscopia. Anestezicul local este injectat în nervii care oferă posibilitatea de mișcare și senzație în umăr, acest lucru ajutând la controlul durerii după intervenția chirurgicală.
Ulterior, pacientul este așezat într-o poziție de „șezlong” sau întins pe o parte, iar medicul va face mici incizii în pielea din jurul articulației umărului, introducând printr-una dintre acestea artroscopul. Medicul specialist va examina articulația umărului și va repara orice deteriorare de la nivelul umărului, folosind instrumente chirurgicale în miniatură.
Riscuri și complicații
Riscurile și complicațiile asociate acestei proceduri sunt rare, dar pot include:
- Infecţie
- Umflare
- Sângerare
- Cheaguri de sânge
- Afectarea nervilor
- Durere cronică