Artroscopia de umăr este o intervenție chirurgicală minim invazivă utilizată pentru a diagnostica și trata diverse afecțiuni ale umărului. Prin intermediul acesteia medicul ortoped poate să vizualizeze cu ușurință structurile aflate în interiorul articulației și să repare structurile deteriorate sau rupte.
Ce este artroscopia de umăr?
Artroscopia de umăr presupune realizarea unor mici incizii la nivelul umărului, prin intermediul cărora medicul introduce artroscopul, un instrument medical prevăzut cu o cameră și lumină în capăt. Intervenția artroscopică prezintă o serie de beneficii, în comparație cu o intervenție deschisă, mai ales în ceea ce privește durata redusă de recuperare și complicațiile reduse.
Când se recomandă artroscopia de umăr?
Artroscopia poate fi recomandată în cazul în care durerea de umăr continuă și după urmarea metodelor conservatoare de tratament sau în cazul anumitor afecțiuni debilitante ale umărului, cum ar fi:
- Evaluarea și tratarea instabilității
- Un inel de cartilaj rupt sau deteriorat
- Manșetă rotativă ruptă
- Rigiditatea umărului
- Decompresia subacromiala
- Umăr înghețat
- Îndepărtarea corpurilor libere
- Drenajul infecției articulației umărului
Cum se realizează artroscopia de umăr?
Procedura se efectuează, de obicei, sub anestezie generală. Pe lângă anestezia generală, medicul poate folosi și anestezia locală, pentru a amorți întreg brațul asupra căruia urmează să se realizeze artroscopia. Anestezicul local este injectat în nervii care oferă posibilitatea de mișcare și senzație în umăr, acest lucru ajutând la controlul durerii după intervenția chirurgicală.
Ulterior, pacientul este așezat într-o poziție de „șezlong” sau întins pe o parte, iar medicul va face mici incizii în pielea din jurul articulației umărului, introducând printr-una dintre acestea artroscopul. Medicul specialist va examina articulația umărului, iar dacă există vreo deteriorare la nivelul umărului, va folosi instrumente chirurgicale în miniatură pentru a-l repara prin inciziile realizate.
Acesta va elimina, de asemenea, orice țesut deteriorat care împiedică mișcarea umărului în mod corespunzător și provoacă durere, apoi va închide tăieturile va bandaja umărul.
Riscurile artroscopiei de umăr
Riscurile și complicațiile artroscopiei de umăr au, în general, o rată mică de incidență. Printre complicațiile comune, care pot să apară în urma oricărei intervenții chirurgicale se numără:
- Sângerări
- Cheaguri de sânge
- Infecție
Alte riscuri asociate artroscopiei de umăr includ:
- Rigiditatea umărului
- Eșecul intervenției chirurgicale
- Slăbiciune a umărului
- Leziunea vaselor de sânge sau a nervilor
- Leziuni ale cartilajului umărului