Cauzele artrozei de genunchi pot fi multiple și pot include, vârsta, greutatea corporală, leziuni anterioare, alte condiții de sănătate, etc. Artroza de genunchi este o afecțiune debilitantă și dureroasă care apare, în general, odată cu înaintarea în vârstă, afectând calitatea vieții pacienților.
Anatomia genunchiului
Articulația genunchiului este una dintre cele mai mari și mai complexe articulații ale corpului. Această este construită din 4 oase și o rețea extinsă de ligamente și mușchi, fiind un tip de articulație sinovială bicondiliană, care permite în principal flexia și extensia, dar și un grad mic de rotație medială și laterală.
Ce este artroza genunchiului?
Artroza genunchiului, cunoscută și sub denumirea de gonartroză, este o afecțiune întâlnită atât la populația în vârstă cât și la cea tânără. Această afecțiune implică deteriorarea cartilajului articular de la nivelul genunchiului, ca urmare a uzurii. Când se întâmplă acest lucru, capetele oaselor vin în contact direct, rezultând în frecare os pe os.
Artroza genunchiului se numără printre cele mai frecvente zece bolii din lume. Incidența acesteia este de 15-16% la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 54 de ani și de 36-40 la persoanele cu vârstă cuprinsă între 70 și 74 de ani.
Cauzele artrozei de genunchi
Cea mai frecventă cauză a artrozei genunchiului este vârsta, dar mai multe aspecte cresc riscul de a dezvoltă această afecțiune la o vârstă mai fragedă.
Vârsta – Capacitatea cartilajului de a se vindeca scade pe măsură ce o persoană îmbătrânește.
Greutatea – Greutatea crește presiunea asupra tuturor articulațiilor, în special a genunchilor. Fiecare kilogram de greutate acumulat adaugă 3 până la 4 kilograme de greutate în plus pe genunchi.
Leziuni de stres repetitiv – Acestea sunt de obicei rezultatul tipului de muncă pe care o persoană îl are. Persoanele cu anumite ocupații care includ multă activitate care poate stresa articulația, cum ar fi îngenuncherea, ghemuirea sau ridicarea de greutăți mari, sunt mai susceptibile la dezvoltarea artrozei din cauza presiunii constante asupra articulației.
Alte condiții medicale – Persoanele cu artrită reumatoidă, al doilea cel mai frecvent tip de artrită, au mai multe șanse de a dezvolta gonartroza. Persoanele cu anumite tulburări metabolice, cum ar fi supraîncărcarea cu fier sau excesul de hormon de creștere, prezintă, de asemenea, un risc mai mare.