Capsulita adezivă, cunoscută și sub denumirea de capsulită retractilă sau “umăr înghețat” este o afecțiune inflamatorie caracterizată prin rigiditate umărului, durere și pierderea semnificativă a mișcării pasive.
Ce este capsulita adezivă?
Umărul este format din trei oase care formează o articulație sferică. Acestea sunt brațul superior (humerus), omoplatul (scapula) și clavicula. Există, de asemenea, un țesut conjunctiv care înconjoară articulația, reprezentând capsula umărului.
Capsulita adezivă reprezintă o îngroșare a țesutului care înconjoară articulația (capsula umărului), aceasta devenind rigidă și strânsă. Se dezvoltă benzi groase de țesut numite aderențe, iar în unele cazuri cantitatea de lichid sinovial din articulație scade.
Cauze și factori de risc
Cauzele care stau la baza apariției acestei afecțiuni nu sunt pe deplin cunoscute. Uneori pare să nu existe nicio cauză de fond. Acesta este cunoscut ca umăr înghețat primar.
Dacă există o cauză subiacentă, aceasta este cunoscută sub numele de umăr înghețat secundar. Acest lucru se poate datora unei leziuni la umăr, cum ar fi o leziune a manșetei rotatoare.
De asemnenea, capsulita adezivă poate să se dezvolte ca urmare a imobilizării umăruli pentru o durată mai îndelungată de timp, precum ca urmare a unei fracturi sau o intervenție chirurgicală.
Mai mult decât atât, anumite afecțiuni medicale pot crește riscul apariției umărului înghețat. Acestea includ:
- Diabet
- Hipertiroidism
- Hipotiroidism
- Boala Parkinson
- Boli de cardiovascuulare
- Accidentul vascular cerebral
Potrivit studiilor medicale de specialitate, capsulita adezivă afectează cel mai frecvent persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani și apare la femei mai des decât la bărbați.
Simptomele capsulitei adezive
Simptomele comune ale capsulitei adezive includ:
- Durere
- Rigiditate
- Limitarea gamei de mișcare
- Insomnie
Stadiile capsulitei adezive
Semnele distinctive ale acestei afecțiuni sunt durerea severă și incapacitatea de a mișca umărul. Acestea se dezvoltă în trei etape:
Stadiul 1 – Un debut lent al durerii care poate dura de la 6 săptămâni până la 9 luni. Pe măsură ce durerea se agravează, umărul își pierde gama de mișcare.
Stadiul 2 – Marcat de o ameliorare lentă a durerii, dar rigiditatea rămâne. Această etapă durează în general 4 până la 9 luni.
Stadiul 3 – Mișcarea umerilor revine încet la normal pe o perioadă de 5 luni până la 2 ani.
Diagnosticarea capsulitei adezive
Medicul ortoped poate diagnostica această afecțiune pe baza istoricului simptomelor pacientului și a unui examen fizic. De asemenea, medicul curant poate apela și la tehnici de radiologie medicală precum raze X sau RMN pentru a exclude alte cauze ale rigidității și durerii umărului, cum ar fi rupturi ale manșetei rotatorilor.
Metode de tratament
Metodele de tratament pentru capsulita adezivă sunt multiple, iar acestea pot fi atât conservatoare cât și chirurgicale.
Metode conservatoare de tratament
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene
- Infiltrații intra-articulare
- Fizioterapie
Metode chirurgicale de tratament
Operația pentru umărul înghețat este de obicei recomandată în al 2-lea stadiu al afecțiunii. Scopul intervenției chirurgicale este de a întinde și elibera capsula articulară rigidizată. Una dintre cele mai comune metode este artroscopia umărului.