Infiltrațiile cu PRP pentru șold sunt un tip de terapie regenerativă. Acestea ajută la gestionarea durerii de la nivelul tendoanelor, ligamentelor, mușchilor și a altor leziuni. Injecția folosește proprietățile vindecătoare ale corpului din propriul sânge al pacientului pentru a trata durerea și a stimula vindecarea.
Ce sunt infiltrațiile cu PRP?
Infiltrațiile cu PRP, cunoscute și sub denumirea de infiltrații cu plasmă bogate în trombocite, sunt o metodă de tratament nou, revoluționar, utilizat pentru tratarea leziunilor sau afecțiunilor articulare. Plasma bogată în trombocite (PRP) este produsă din propriul sânge al pacientului, având o concentrație mare de trombocite, un tip de celule sanguine esențiale pentru coagularea sângelui. Substanța injectată este, astfel, obținută prin centrifugarea sângelui colectat de la pacient pentru a separa plasma de celelalte componente ale sângelui. Concentrația de plasmă cu trombocite este, apoi, injectată într-o parte rănită sau bolnavă a corpului pentru a accelera vindecarea tendoanelor, ligamentelor, mușchilor, oaselor și articulațiilor deteriorate. Un avantaj cheie al injecțiilor cu PRP este că pot reduce nevoia de opioide sau chiar de medicamente antiinflamatoare.
Când sunt indicate infiltrațiile cu PRP pentru șold?
Unele dintre afecțiunile șoldului tratate cu PRP includ tendinita de bandă iliotibială, tendinita și bursita iliopsoasului, bursita trohanterică, ruptura de labrum acetabular , coxartroza și disfuncția articulației sacroiliace.
Tendoanele și ligamentele au aport de sânge foarte slab, iar timpul necesar vindecării poate să fie mai lung. Injectarea PRP duce la acumularea de cantități excesive de trombocite la locul lezat. Trombocitele se degranulează, eliberând mai mulți factori de creștere care stimulează una sau mai multe faze de regenerare tisulară.
Cum se efectuează procedura?
Procedura începe prin poziționarea pacientului pe o masă de examinare într-o poziție accesibilă pentru injectare. Medicul curăță mai întâi pielea cu un antiseptic și aplică un anestezic local pentru a amorți zona. Acul este ghidat imagistic în articulația șoldului pentru a ajuta medicul să injecteze substanța în zona afectată.
După injectare, pacientului i se va cere să stea nemișcat timp de 10 minute, poi acesta trebuie să își miște șoldul pentru a evalua nivelul de durere resimțit. Este posibil ca pacientul să resimtă oarecare durere pe măsură ce anestezicul local dispare, însă, această se diminuează în câteva zile.
Riscuri și complicații
O injecție cu PRP este o procedură cu risc scăzut și, de obicei, nu provoacă efecte secundare majore. Procedura implică o prelevare de sânge, așa că pacientul trebuie să se asigure că este hidratat și că a mâncat în prealabil pentru a preveni senzația de amețeală. După procedură, este posibil ca pacientul să acuze o oarecare durere și vânătăi la locul injectării.
Deoarece injecțiile cu PRP sunt alcătuite din propriile celule și plasmă, riscul unei reacții alergice este mult mai mic decât în cazul altor medicamente injectabile, cum ar fi corticosteroizii. Riscurile mai puțin frecvente ale injecțiilor cu PRP includ:
- Sângerare
- Leziuni tisulare
- Infecţie
- Leziuni ale nervilor