Ce sunt infiltrațiile cu PRP

Infiltrațiile cu PRP sunt un tip de tratament minim-invaziv, bazat pe injectarea unei substanțe bogată în trombocite, care este obținută chiar din sângele pacientului.  Plasma bogată în trombocite poate stimula și îmbunătăți procesul de vindecare al anumitor leziuni.

Ce sunt infiltrațiile cu PRP?

Infiltrațiile cu PRP sunt injecții care conțin plasmă bogată în trombocite, două dintre cele patru componente principale ale sângelui. Sângele este format din patru componente principale: plasmă, globule roșii, globule albe și trombocite. Plasma este componenta lichidă a sângelui – aproximativ 90% din aceasta este apă. Celulele roșii transportă oxigen, iar celulele albe ajută organismul să răspundă la infecții și răni. Trombocitele sunt fragmente de celule minuscule care circulă în sânge și joacă un rol central în coagularea sângelui, iar când ajung la locul unei leziuni, acestea devin activate și eliberează factori de creștere și proteine ​​care promovează vindecarea țesuturilor lezate.

PRP este plasmă cu mult mai multe trombocite decât ceea ce se găsește de obicei în sânge. Concentrația de trombocite și, de asemenea, concentrația de factori de creștere poate fi de 5 până la 10 ori mai mare decât de obicei.

Când sunt indicate infiltrațiile cu PRP?

Injecțiile cu plasmă bogată în trombocite pot fi utilizate pentru a trata afecțiuni degenerative precum, artroza și leziuni ale tendoanelor, ligamentelor și mușchilor.

Unele dintre condițiile specifice pentru care acest tip de infiltrații poate fi indicat includ:

Cum se efectuează procedura?

Pentru a efectua infiltrațiile cu PRP medicul curant va extrage sânge din brațul pacientului, îl va centrifuga pentru a separa componentele sale, creând PRP concentrat și apoi va injecta plasma sub ghidaj ecografic în zona inflamată a articulației afectate după aplicarea unui anestezic local.

După procedură, pacientul poate prezenta durere și inflamație la locul injectării, însă acestea trec în câteva zile.

Riscuri și complicații

Deoarece infiltrațiile PRP sunt alcătuite din propriile celule și plasmă, riscul unei reacții alergice este mult mai mic decât în ​​cazul altor medicamente injectabile, cum ar fi corticosteroizii. Riscurile mai puțin frecvente ale injecțiilor cu PRP includ:

  • Sângerare
  • Leziuni tisulare
  • Infecţie
  • Leziuni ale nervilor
×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari