Ruptura de labrum acetabular

Ruptura de labrum acetabular este o afecțiune traumatică a șoldului, cel mai frecvent întâlnită în displazia de șold, care poate duce la o ruptură internă a șoldului, precum și la blocarea șoldului și o gamă de mișcare redusă. 

Ce este labrumul acetabular? 

Labrumul acetabular este o structură de fibrocartilaj dur care căptușește marginea articulației șoldului. Acesta facilitează gama de mișcare a șoldului, permițând coapsei să se rotească în toate direcțiile și ajută la menținerea alinierii corecte între capul femural și acetabul (priza șoldului).  

Etanșarea labrumului în jurul capului femural contribuie la stabilitatea șoldului prin efectul său de aspirație și reduce stresul de contact, având un rol esențial în reținerea unui strat de lichid intra-articular presurizat pentru lubrifierea articulațiilor. 

ruptura de labrum

Ce este ruptura de labrum acetabular? 

Ruptura labrumului acetabular este o leziune comună a șoldului care poate provoca dureri de șold și inghinale, precum și alte simptome, cum ar fi instabilitatea, în funcție de severitatea și locația rupturii. Leziunile labrale sunt adesea rezultatul mișcărilor repetitive, a sporturilor cu impact puternic sau a unei traume unice. 

Cauzele rupturii labrumului acetabular 

Rupturile labrale de șold pot afecta pe oricine. Labrumul șoldului se poate rupe brusc, ca urmare a unui impact, sau treptat. Cauzele includ de obicei: 

  • Mișcări repetitive ale șoldurilor și suprasolicitare a șoldurilor (în special în anumite sporturi și ocupații) 
  • Leziuni traumatice ale șoldului 
  • Uzura regulată a șoldului 
  • Deformările articulației șoldului, cum ar fi displazia șoldului și forma anormală a osului care duce la impingement femuroacetabular, pot crește stresul asupra labrumului. 
  • Condiții degenerative, cum ar fi artroza. Relația dintre artroză și ruptura labrală a șoldului este posibilă în ambele sensuri: eroziunea cartilajului cauzată de artroză poate contribui la o ruptură a labrumului acetabular, iar o ruptură labrală poate crește predispoziția dezvoltării artrozei mai târziu. 

Simptomele rupturii de labrum acetabular 

O ruptură de labrum acetabular poate provoca o varietate de simptome. Unii pacienți nu prezintă niciun disconfort. Alți pacienți prezintă instabilitate și dureri ascuțite în zona inghinală, care se pot extinde în partea superioară a piciorului sau fese. Durerea poate apărea brusc sau se poate dezvolta treptat, iar rotirea piciorului poate fi deosebit de dureroasă. 

Pacientul poate experimenta adesea o senzație de „prindere” sau „clic” a piciorului în priza șoldului în timpul mișcării și poate simți că piciorul se blochează, având o gamă de mișcare mult mai redusă. 

Cum diagnosticăm ruptura de labrum acetabular? 

Diagnosticul rupturii de labrum acetabular începe prin evaluarea simptomelor de către medicul ortoped și realizarea unui examen fizic. În timpul examenului fizic, medicul poate mișca ușor șoldul și poziționa piciorul în moduri diferite pentru a evalua gama de mișcare și instabilitatea. Pacientului i se poate cere să meargă înainte și înapoi sau să efectueze anumite mișcări, astfel încât medicul specialist să poată vedea dacă există modificări în mers, cum ar fi o șchiopătare.  

De asemenea, ortopedul poate palpa ușor articulația șoldului pentru a verifica sensibilitatea. 

În plus, acesta poate recomanda efectuarea testelor imagistice de diagnostic precum razele X, RMN-ul sau CT-ul pentru a confirma prezența unei rupturi labrale de șold sau a altor leziuni articulare. 

Metode de tratament – ruptura de labrum acetabular 

Tratamentul unei astfel de afecțiuni este ales în funcție de gravitatea acestuia. Astfel, medicul poate recomanda, inițial, urmarea unei metode conservatoare de tratament care poate consta în: 

  • Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene 
  • Modificarea intensității activităților  
  • Terapie fizică  
  • Infiltrații intra-articulare 

În cazul în care tratamentul conservator nu are efect asupra simptomelor pacientului, medicul ortoped poate apela la o intervenție chirurgicală, pentru a repara labrumul deteriorat. Aceasta poate fi efectuată fie prin abord minim-invaziv, fie deschis.  

Medicul poate efectua o debridare pentru a ameliora durerea resimțită de către pacient, iar în unele cazuri, repararea unei rupturi labrale de șold poate implica îndepărtarea bucăților uzate de labrum, sau utilizarea unor grefe pentru a înlocui o bucată de labrum lipsă. 

 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari