Tendinita șoldului

Tendinita șoldului inflamația dureroasă sau iritația unui tendon la nivelul șoldului. Această afecțiune mai numește și tendinită a șoldului flexor și apare adesea în urmă suprasolicitării sau fiind mai frecventă la persoanele care participă la sporturi precum alergarea, ciclismul sau înotul sau practica ale activități fizice de intensitate ridicată.

Ce este tendinita șoldului?

Tendinita șoldului, cunoscută și sub denumirea de tendinită a flexorului șoldului, se poate dezvolta atunci când mușchii sunt utilizați în exces și trag de tendoanele atașate de osul din jurul șoldului. Când se întâmplă acest lucru, șoldul poate deveni iritat și inflamat.

tendinita soldului

Pacienții cu tendoane inflamate sau iritate prezintă adesea durere, umflare ușoară și sensibilitate în apropierea articulației șoldului afectat.

Cauze și factori de risc

Această afecțiune a șoldului apare de obicei atunci când tendonul este supus unui stres extrem din cauza activității fizice intense.

Alte cauze ale tendinitei șoldului includ:

  • Progresie bruscă a exercițiilor fără antrenament adecvat
  • Stresul repetitiv legat de suprasolicitare

Factorii de risc pentru tendinita șoldului includ:

  • Sporturi specifice, cum ar fi alergarea, ciclismul sau ridicarea greutăților
  • Creșterea rapidă a intensității și durata antrenamentului

Simptome

Cel mai frecvent simptom al tendinitei șoldului este durerea care se dezvoltă treptat în timp.

Alte simptome ale tendinitei șoldului includ:

  • Sensibilitate pe șold de unde începe tendonul
  • Rigiditatea șoldurilor dimineața sau după perioade lungi de odihnă
  • Durere care se agravează pe măsură ce pacientul utilizează șoldul
  • Disconfort la contractarea mușchilor din șold
  • Dureri lombare
  • Model alterat de mers caracterizat prin pași scurtați
  • Poziție alterată, cu pelvisul rotit înainte și o curbură exagerată în partea inferioară a spatelui

Cum diagnosticăm tendinita șoldului?

Medicul ortoped poate diagnostica afecțiunea în timpul unui examen fizic complet. Pacientul va fi evaluat pentru gama de mișcare, stabilitatea articulațiilor și flexibilitatea. În unele cazuri, medicul poate recomanda efectuarea unor teste imagistice, precum o radiografie sau un RMN pentru a determina dacă există o ruptură severă sau o fractură de șold care cauzează durerea.

Metode de tratament

Tratamentul inițial pentru tendinita implică odihnă din activități agravante, împreună cu gheață și întinderi ușoare. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot fi utilizate dacă este necesar pentru a calma durerea și umflarea, pentru a reduce inflamația și pentru a reduce spasmele musculare.

Dacă durerea cronică persistă, este posibil ca specialistul ortoped să recomande efectuarea infiltrațiilor intra-articulare.

Pentru cazurile care nu se ameliorează după administrarea metodelor conservatoare de tratament, poate fi efectuată o intervenție chirurgicală pentru a diminua tensiunea de la nivelul tendonului.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari