Factori de risc ai rupturii LIA

Există o multitudine de factori de risc ai rupturii LIA. Acest tip de ruptură ligamentară este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului, cauzând durere, instabilitate și o gamă limitată de mișcare.

Ce este ligamentul încrucișat anterior (LIA)?

Ligamentul încrucișat anterior (LIA) este este o bandă de țesut conjunctiv dens, format în proporție de 70% din fibre de colagen, care se întinde de la femur la tibie. Acesta este unul dintre cele două ligamente încrucișate care stabilizează articulația genunchiului, prevenind mișcările excesive înainte ale tibiei sau limitând mișcările de rotație ale genunchiului. Ligamentul încrucișat anterior este un element crucial în stabilizarea articulației genunchiului. De asemenea, acest ligament stabilizează în primul rând translația tibială anterioară și joacă un rol important în rezistența la rotația internă, prevenind orice mișcări excesive.

ruptura de genunchi

Ce este ruptura LIA?

Ruptura de ligament încrucișat anterior (LIA) este o afecțiune frecventă a genunchiului. În general, persoanele care practică sporturi precum fotbal sau baschet sunt mai predispuse la acest tip de leziune. Leziunea de ligament încrucișat anterior se poate produce în mai multe feluri. Studiile arată că aproape jumătate din cazurile de ruptura de LIA sunt asociate cu leziuni ale cartilajului articular, ale meniscului sau ale ligamentului colateral medial.

Aproximativ 75% dintre rupturi sunt cauzate de contact minim sau deloc cum a fi o schimbare bruscă a direcției sau a vitezei cu piciorul ferm plantat, decelerare rapidă, precum și aterizarea dintr-un salt, pivotare, răsucire, etc.

Factori de risc ai rupturii LIA

Oricine poate suferi o ruptura a ligamentului încrucișat anterior, însă anumiți factori pot expune pacienții la un risc crescut:

Sexul feminin: Rata leziunilor LIA este de trei ori mai mare la femei decât la bărbați. Deși motivul exact nu este cunoscut, unele dintre motive includ diferențe în condiționarea mușchilor, control și forță.

Participarea la anumite sporturi: Rupturile LIA apar frecvent în sporturi precum baschet, fotbal, volei, schi sau tenis. Aceste sporturi necesită decelerare frecventă și bruscă, cum ar fi pivotarea sau aterizarea pe un picior.

Leziune anterioară a ligamentului: Riscul de a rupe din nou un LIA reparat anterior este cu aproximativ 15% mai mare decât riscul de a rupe un LIA normal. Studiile sugerează că acest risc este cel mai mare în primul an după accidentarea inițială.

Vârsta: Leziunile LIA sunt cele mai frecvente între 15 și 45 de ani, în principal din cauza stilului de viață mai activ și a participării la activități fizice mai intense.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari