Rolul infiltrațiilor intra-articulare

Rolul infiltrațiilor intra-articulare este, în primul rând, ameliorarea durerii, urmat de reducerea  umflăturilor și creșterea amplitudinii de mișcare a articulației afectate. Infiltrațiile intra-articulare sunt utilizate adesea în tratamentul condițiilor inflamatorii de la nivelul articulațiilor.

Ce sunt infiltrațiile intra-articulare?

Infiltrațiile intra-articulare reprezintă o metodă terapeutică minim invazivă, care se bazează pe injectarea unor substanțe medicamentoase la nivelul unei articulații, în condiții sterile folosind o seringă și un ac. Procedura este, în general, ghidată imagistic prin intermediul ultrasunetelor.

Tipuri de infiltrații intra-articulare

Există mai multe tipuri de infiltrații intra-articulare utilizate în cazul afecțiunilor ortopedice, precum:

Infiltrații cu corticosteroizi

Infiltrațiile cu corticosteroizi sunt folosite pentru a trata o varietate de afecțiuni. În organism, cortizonul este eliberat prin glandele suprarenale. Cortizonul injectabil este produs artificial pentru a imita funcția cortizonului în organism, dar este mult mai puternic.

Aceste tipuri de infiltrații sunt utilizate pentru a reduce inflamația în articulația afectată și sunt introduse direct în zone precum umăr, genunchi, șold, coloana vertebrală sau încheietură. Majoritatea oamenilor încep să simtă o ameliorare între 48 și 72 de ore după procedură, iar efectul poate dura până la trei luni.

Infiltrațiile cu acid hialuronic

Acidul hialuronic este produs în mod natural și acționează ca un lubrifiant pentru a menține articulațiile să funcționeze corect. Injecțiile cu acid hialuronic sunt asemănătoare unui gel și sunt folosite pentru a trata durerile articulare de la genunchi, de obicei la pacienții cu artroză. Persoanele cu care suferă de artroză la nivelul genunchiului simt rigiditate sau sensibilitate din cauza aportului redus de acid hialuronic. Acest tip de infiltrație ajută articulația să funcționeze mai lin.

Infiltrațiile PRP

Plasma bogată în trombocite (PRP) este produsă din propriul sânge al pacientului, fiind o concentrație a unui tip de celule sanguine (trombocite), care este esențială pentru coagularea sângelui. Trombocitele conțin proteine numite factori de creștere, iar aceste injecții au o concentrație mai mare de proteine decât se găsește de obicei în sânge, astfel, infiltrațiile PRP ajută la vindecarea mai rapidă a tendoanelor, ligamentelor, mușchilor, oaselor și articulațiilor deteriorate.

Dr Cernat Eduard

Când sunt indicate infiltrațiile intra-articulare?

Injecțiile articulare pot fi utilizate pentru a trata o gamă largă de afecțiuni. În scopuri terapeutice, injecțiile articulare sunt cel mai frecvent efectuate în articulațiile genunchiului, șoldului, umărului și gleznei. Alte zone care pot fi tratate includ cotul, încheietura mâinii și articulațiile sacroiliace. Medicul curant poate indica administrarea infiltrațiilor intra-articulare în cazul în care pacientul prezintă dureri articulare, inflamație, gamă limitată de mișcare cauzate de afecțiuni, inclusiv:

 • Artroza
 • Artrită reumatoidă
 • Bursită
 • Sinovită
 • Umăr înghețat
 • Leziuni ale manșetei rotatorilor
 • Sindromul de impingement subacromial
 • Tendinita calcică a umărului
 • Ruptură labrală (o ruptură a cartilajului care este atașată de marginea osului șoldului)
 • Leziune a articulației șoldului sau a zonei înconjurătoare
 • Pinteni ai oaselor vertebrale care lovesc rădăcinile nervilor spinali
 • Chist localizat pe fațetă sau rădăcina nervoasă
 • Fractură de compresie cu durere radiculară
 • Spondiloliză
 • Spondilolisteză
 • Scolioza care provoacă iritare a rădăcinilor nervoase
 • Fasceita plantară
 • Osteocondrita disecantă talară

Rolul infiltrațiilor intra-articulare

Rolul infiltrațiilor intra-articulare poate să difere. Ca instrument de diagnostic, injecțiile pot ajuta medicul să identifice sursa durerii. Dacă o injecție articulară oferă cu succes ameliorarea simptomelor, partea afectată a corpului a fost identificată corect, în caz contrar, trebuie luată în considerare o altă cauză a durerii articulare. Acest proces poate ajuta la furnizarea unui diagnostic precis și poate reduce nevoia de teste suplimentare.

Infiltrațiile sunt, de asemenea, folosite pentru ameliorarea durerii. Ca instrument terapeutic, acestea pot reduce temporar inflamația și pot diminua durerea asociată cu o articulație inflamată. Injecțiile intra-articulare terapeutice sunt minim invazive și oferă tratament direct zonei afectate, oferind o ameliorare localizată cu efecte secundare minime sau deloc. Acestea sunt adesea recomandate pentru durerea care nu răspunde la alte metode de tratament conservatoare, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare orale, și pentru pacienții care caută o ameliorare pe termen lung. Majoritatea pacienților se bucură de două până la șase luni de ameliorare a durerii după o injecție intra-articulară periferică.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari