Bursita umărului este cel mai frecvent tip de bursită, iar aceasta apare atunci când excesul de lichid se acumulează într-o bursă, cavitatea asemănătoare unui săculeț cu lichid care acționează ca amortizor între oase și țesutul articulațiilor. Această afecțiune poate să apară de multe ori concomitent cu tendinita umărului și poate provoca durere, dar afectează și mobilitatea brațului.
Ce este bursita umărului?
Bursita umărului este o afecțiune dureroasă care afectează pungile mici, pline de lichid, numite burse, care amortizează oasele, tendoanele și mușchii din apropierea articulației umărului. Bursita apare atunci când bursele devin inflamate.
Cele mai frecvente locații pentru bursită sunt în umăr, cot și șold. Această afecțiune apare adesea în apropierea articulațiilor care efectuează mișcări repetitive frecvente.
Cauze și factori de risc
Cea mai frecventă cauză a bursitei umărului este mișcarea repetitivă sau suprasolicitarea articulației umărului. Leziunile fizice, cum ar fi un accident de mașină sau o cădere, pot provoca, de asemenea, bursită.
Sporturile sau activitățile fizice care pun stres repetat pe umăr, cum ar fi tenis, tricotat și antrenamentul cu greutăți, pot reprezenta un factor de risc al acestei afecțiuni. De asemenea, persoanele cu profesii manuale sunt mai predispuse la dezvoltarea bursitei umărului, inclusiv sportivii, pictorii și muzicienii.
Alte afecțiuni medicale pot cauza sau pot reprezenta factori predispozanți ai apariției acestei boli, precum artrita reumatoidă, diabetul și guta.
Simptomele bursitei umărului
Unele dintre cele mai comune simptome ale bursitei umărului sunt:
- Disconfort în timpul odihnei pe umărul afectat
- Umflarea umărului
- Durere în exteriorul sau în partea superioară a umărului
- Durere care se agravează la ridicarea brațului în lateral
- Durere la împingerea sau deschiderea unei uși
- Mobilitate limitată
- Durere ascuțită la efectuarea mișcărilor deasupra capului
Cum diagnosticăm bursita umărului?
Medicul ortoped va efectua un examen fizic pentru a evalua intensitatea durerii umărului și amplitudinea de mișcare. De asemenea, pacientului îi poate fi indicată și efectuare testelor imagistice precum razele X sau RMN. Raze X pot fi utilizate pentru a verifica dacă există artroză, pinteni osoși și alte probleme care pot afecta umărul, iar RMN-ul poate fi folosit pentru a evalua gradul inflamației la nivelul bursei.
Metode de tratament
Tratamentul inițial în cazul bursitei de umăr implică metode terapeut conservatoare. Acestea includ:
- Odihnă
- Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene
- Terapie fizică
- Infiltrații intra-articulare
În cazul în care simptomele nu prezintă ameliorare ca urmare a terapiei conservatoare, medicul curant poate recurge o intervenție chirurgicală. Această intervenție chirurgicală poate avea loc artroscopic realizând mici incizii la nivelul pielii pentru a elimina:
- Țesut deteriorat care presează și irită bursa
- Bursa inflamată pentru a face loc mișcării tendoanelor și oaselor.