Spondiloza lombară este o afecțiune degenerativă des întâlnită în cazul pacienților cu o vârsta înaintată, dar poate afecta și persoanele mai tinere. Aceasta cauzează de obicei durere în regiunea lombară, însă nu toți pacienții prezintă simptome.
Ce este spondiloza lombară?
Spondiloza lombară este caracterizată prin modificarea vertebrelor și a discurilor coloanei vertebrale o afecțiune care se dezvoltă de obicei odată cu vârsta și este rezultatul „uzurii” normale atât a structurilor moi, cât și a oaselor care alcătuiesc coloana vertebrală.
Aceste modificări sunt cunoscute și sub denumirea de boală degenerativă a discului vertebral sau artroza coloanei vertebrale.
Deși orice parte a coloanei vertebrale poate fi afectată, spondiloza este mai frecvent observată în secțiunea lombară și cervicală, fiind mai rar întâlnită la nivelul coloanei toracice.
Cauze și factori de risc
Cauzele si factorii de risc asociați spondilozei sunt:
- Vârsta înaintată
- Factorul genetic
- Obezitatea
- Un stil de viață sedentar
- Leziuni sau intervenții chirurgicale anterioare ale coloanei vertebrale
- Fumatul
- O slujbă care necesită mișcări repetitive sau de susținere a greutății care implică coloana vertebrală
- Artrita psoriazică
Simptome
Unii pacienți nu prezintă niciun simptom, în timp ce alții prezintă simptome pentru o perioadă de timp, dar apoi acestea dispar. Uneori, chiar și o mișcare bruscă poate declanșa simptome.
Simptomele obișnuite sunt rigiditatea și durerea ușoară care se agravează în urma anumitor mișcări sau a perioadelor lungi fără mișcare, cum ar fi statul pe scaun pentru o perioadă lungă de timp.
Simptomele mai severe includ:
- Senzație de măcinare sau de pocnire la mișcarea coloanei vertebrale
- Slăbiciune la nivelul mâinilor sau picioarelor
- Probleme de coordonare
- Spasme musculare și durere severă
- Dureri de cap
- Pierderea echilibrului și dificultăți la mers
- Pierderea controlului vezicii urinare
Cum diagnosticăm spondiloza lombară?
Pentru a diagnostica spondiloza lombară, în primul rând, medicul analizează simptomele pacientului și efectuează un examen fizic. Ulterior, pacientul poate fi supus unor teste imagistice, precum razele X, CT sau RMN pentru a confirma diagnosticul.
Razele X pot ajuta la măsurarea extinderii artrozei sau a leziunilor la nivelul structurilor osoase.
RMN-ul poate evalua nervii spinali și poate identifica eventualele probleme ale discului spinal.
O scanare CT poate fi utilizată pentru a verifica structurile osoase, articulațiile și canalul spinal.
Metode de tratament – spondiloza lombară
Tratamentul in cazul spondilozei lombare diferă în funcție de gravitatea simptomelor, dar de obicei, aceasta poate fi vindecată cu ajutorul metodelor conservatoare de tratament.
Metodele conservatoare de tratament includ:
- Gheață
- Antiinflamatoare nesteroidiene
- Terapie fizică
- Infiltrații lombare
Daca simptomele nu se ameliorează ca urmare a tratamentului non-chirurgical, poate fi necesară efectuarea unei intervenții chirurgicale. Tipurile de intervenții chirurgicale indicate în cazul acestei afecțiuni sunt:
- Artrodeza intervertebrală
- Fuziunea intercorporală
- Foraminotomia
Artrodeza intervertebrală implică fuziunea a două sau mai multe vertebre într-o singură structură osoasă pentru a reduce durerea și pentru a asigura stabilitate.
Fuziunea intercorporală se bazează pe îndepărtarea discului intervertebral deteriorat și inserarea unei grefe osoase sau un implant realizat din metal sau plastic, umplut cu material osos natural.
Foraminotomia vizează lărgirea pasajului unde o rădăcină a nervului spinal iese din canalul spinal. Această intervenție implica îndepărtarea osului din jurul foramenului neural atunci când degenerarea discului a cauzat colapsul înălțimii foramenului și prinderea unui nerv.