Gonartroza sau osteoartrita genunchiului


Gonartroza sau osteoartrita genunchiului este o afecțiune degenerativă a articulației genunchiului, cauzată de degradarea lentă și progesivă a cartilajului articular de la nivelul genunchiului. Genunchiul este cea mai mare și puternică articulație din corp. În alcătuirea sa se afla partea inferioară a femurului, partea superioară a tibiei și rotula cunoscută și sub denumirea de patelă. 

Ce este gonartroza

Gonartroza reprezintă degradarea cartilajului articular de la capetele celor trei oase care formează articulația genunchiului, ca urmare a uzurii, ajungându-se astfel la frecare os pe os. 

Cartilajul articular este o substanță alunecoasă, compus în principal din colagen de tip II, proteoglicani, condrocite și apă. Rolul acestuia rolul de a proteja oasele. Mai mult, acesta acționează precum un amortizor în timp ce se realizează flexia și extensia genunchiului. 

gonartroza sau osteoartita genunchilui

De asemenea, în jurul articulației genunchiului se află și o membrană subțire, numită membrana sinovială. Aceasta produce un lichid sinovial cu rol în lubrifierea și protejarea împotriva frecării. 

Osteoartrita genunchiului este cel mai frecvent tip de artrită. Prevalența sa va continua să crească pe măsură ce speranța de viață crește. Potrivit studiilor, gonartroza este mai frecventă în rândul femeilor decât al bărbaților, cu o incidență de 13% vs 10%. În rândul populației de peste 70 de ani, incidența acesteia poate ajunge până la 40%. 

Cauzele gonartrozei

Gonartroza are multiple cauze și extrem de variate. Este o afecțiune pe care o găsim cel mai frecvent la persoanele de peste 40- 50 de ani, însă poate afecta și persoane mai tinere. Femeile au un risc mai mare de gonartroză decât bărbații. 

Printre factorii care favorizează apariția gonartrozei se numără excesul ponderal, factori endocrini și genetici, etc. 

Cauzele apariției

  • Traumatisme la nivelul genunchilor 
  • Practicarea sporturilor de performanță
  • Defecte congenitale 
  • Boli metabolice și de sânge
  • Inflamații și boli reumatismale 

Tipuri de gonartroză 

Din punct de vedere clinic, gonartroza se poate împărții în trei tipuri, în funcție de poziționarea leziunilor cartilajului articular. La început, boala debutează sub formă unicompartimentala, și odată cu progresia afectarea va fi bicompartimentală. 

Gonartroza genunchiului poate fi primară – fără niciun motiv aparent subiacent și secundară cauzată de traumatisme sau defecte ale cartilajului articular anormal. 

De asemenea în funcție de îngustarea spațiului articular dintre componentele osoase, gonartroza poate fi:

  • internă – afectează spațiul dintre condilul medial femural și platoul tibial;
  • femuropatelară – afectează spațiul dintre patelă și femur; 
  • laterală – afectează spațiul dintre condilul lateral ale femurului și platoul tibial lateral;


Stadii gonartroza

Artroza genunchiului este împărțită în patru stadii, în funcție de nivelul de degradare al cartilajului articular, stadiul I fiind clasificat ca gonartroză minimă, iar stadiul IV reprezintă gonartroză severă. 

Semne și simptome gonartroză

În funcție de stadiul de afectare al cartilajului articular, gonartroza poate cauza: 

  • Durere în genunchi resimțită în general dimineața sau după perioade mai lungi de repaus. În timp durerea devine cronică, intensificandu-se în timpul urcatului scărilor, de exemplu;
  • Cracmente;
  • Blocaj articular/rigiditate;
  • Deformare vizibilă clinic; 

Diagnostic gonartroză

Gonartroza poate fi diagnosticată în urma examenului clinic efectuat de un specialist în ortopedie. Medicul va efectua, de asemenea, și diverse teste pentru a evalua mobilitatea și funcționalitatea articulației. Diagnosticul de baza în cazul gonartrozei este reprezentat de prezența osteofitelor. 

Medicul poate recomanda și radiografia, tomografia computerizată sau rezonanța magnetică nucleară.

Tratamentul gonartrozei 

Tratamentul gonartrozei se decide în funcție de mai mulți factori cum ar fi stadiul bolii și vârsta pacientului. Avem, astfel tratament de prevenire, tratament conservator, tratament medicamentos și tratament chirurgical.  

Artroza se previne prin menținerea unui stil de viață sănătos, fără excese alimentare care pot duce la un exces de greutate, efectuarea de exerciții fizice care îmbunătățesc mobilitatea articulară, etc. 

Tratamentul conservator constă în diverse terapii pentru a ameliora simptomele și pentru a încetini progresia bolii cum ar fi recuperarea medicală sau folosirea unor dispozitive ortopedice.

Tratamentul medicamentos constă în analgezice sau antiinflamatorii sau infiltrații intraarticulare cu PRP, acid hialuronic sau corticosteroizi. 

Tratamentul chirurgical poate fi:

– Artroscopie de curățare;

– Osteotomie de îndreptare a axului mecanic;

– Artroplastia unicompartimentală;

– Artroplastie totală de genunchi;

Programeaza-te la un consult de specialitate!

Fă o programare la dr. Eduard Cernat, medic primar ortopedie si traumatologie, in cadrul Clinicii Top Doctors.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari