Infiltrațiile PRP 

Infiltrațiile PRP reprezintă una dintre opțiunele moderne de tratament în cazul anumitor afecțiuni articulare, oferind o nouă soluție pentru tratamentele convenționale eșuate. Infiltrațiile cu plasmă bogată în trombocite (RPR) sunt o formă de medicină regenerativă care poate valorifica și poate amplifica factorii naturali de creștere pe care corpul îi folosește pentru a vindeca țesuturile. 

Ce sunt infiltrațiile PRP?

Infiltrațiile PRP sunt, de fapt,  o metodă de terapie bazată pe plasma îmbogățită cu trombocite, obținută direct din sângele pacientului. 

Plasma bogată în trombocite este formată din două elemente: plasmă, sau porțiunea lichidă a sângelui, și trombocite, un tip de celulă sanguină care joacă un rol important în vindecarea în întregul organism. Trombocitele sunt importante pentru abilitățile lor de coagulare, dar conțin și factori de creștere care pot declanșa reproducerea celulară și pot stimula regenerarea țesuturilor sau vindecarea în zona tratată. Plasma bogată în trombocite, așadar, sânge care conține mai multe trombocite decât în mod normal.

Pentru a crea plasmă bogată în trombocite, medicul recoltează o probă de sânge de la pacient și o plasează într-un dispozitiv numit centrifugă care rotește rapid sângele, separând celelalte componente ale acestuia de trombocite și le concentrează în plasmă.

Studiile de specialitate susțin faptul că plasma îmbogățită cu trombocite conține de până la 9 ori mai multe trombocite, față de cantitatea regăsită în sânge în mod normal.

Indicații – infiltrațiile PRP

Injecțiile cu plasmă bogată în trombocite sunt recomandate în cazul următoarelor afecțiuni:

 • leziunile cartilajului articular ale umarului, soldului si genunchiului;
 • leziunile tendonului achilean;
 • traumatismele si fisurile coafei rotatorii;
 • osteoartrita;
 • traumatisme ale ligamentului incrucisat anterior;
 • dureri cronice la nivelul articulatiei genunchiului;
 • durere si instabilitate pelvina;
 • leziuni sau durere la nivelul coloanei vertebrale in diferite segmente ale acesteia;
 • epicondilita laterala;
 • rupturi musculare.

Cum se realizează infiltrațiile RPR?

Procedura de injectare a plasmei bogate în trombocite începe prin curățare și dezinfectarea zonei de pentru a se asigura că pielea este lipsită de potențiale microorganisme care pot cauza infecții.

Deoarece procedura poate dura câteva minute, se va folosi un anestezic local pentru a se asigura că pacientul este cât mai confortabil posibil. Ulterior medicul poate folosi tehnicile de ghidaj imagistic pentru o precizie mai bună și pentru a vizualiza în detaliu zona ce urmează a fi injectată.

Trombocitele bogate în plasmă vor fi apoi injectate în capsula articulară sau în altă zonă dorită. Odată terminată puncția cu ac, va fi necesară doar bandajarea simplă a zonei.

Se recomandă efectuarea a 3 injectări la distanță de maxim 21 de zile, iar procedura durează aproximativ 15-30 de minute.

Riscuri și complicații          

Riscurile și complicațiile injectărilor cu RPR sunt destul de reduse, având în vedere faptul că substanța injectată provine din propriul corp al pacientului, așadar, riscul ca pacientul să dezvolte reacții alergice este foarte mic. Cu toate acestea, există riscuri legate de procesul de injectare în sine, precum:

 • infecţie;
 • leziuni ale nervilor;
 • durere la locul injectării;
 • leziune de țesut.
×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari