Cauzele frecvente ale durerii de umăr pot fi variate și pot apărea ca urmare a traumatismelor sau a mișcărilor repetitive ale articulației umărului, dar pot fi prezente și în cazul afecțiunilor degenerative, cum ar fi artroza.
Anatomia umărului
Articulația umărului este cea mai flexibilă articulație din corpul uman, fiind, de asemenea, una dintre cele mai complexe și mai mari articulații. Trei oase majore alcătuiesc articulația umărului: humerusul (osul brațului), scapula (omoplatul) și clavicula. În articulație sunt trei articulații mici care lucrează împreună pentru a oferi umărului o gamă incredibilă de mișcare și mobilitate. Aceste articulații se numesc articulația acromioclaviculară, sternoclaviculară și glenohumerală.
Ce este durerea de umăr?
Durerea de umăr este caracterizată ca o senzație de disconfort care poate fi resimțită sub mai multe forme. Durerea poate fi, în funcție de factorul declanșator, ascuțită, sub formă de arsură, furnicături, etc. și poate fi localizată într-o anumită zonă articulară, se poate răspândi în zonele din jurul articulației sau chiar în josul brațului. Adesea, afecțiunile degenerative și alte boli din organism pot genera durere care se deplasează de-a lungul nervilor până la umăr.
Cauzele frecvente ale durerii de umăr
Cauzele frecvente ale durerilor de umăr sunt următoarele:
Bursita
Bursele sunt saci mici, plini de lichid, care sunt situate la nivelul tuturor articulațiilor din corp, inclusiv în umăr. Acestea acționează ca amortizoare între oase și țesuturile moi de deasupra, ajutând la reducerea frecării dintre mușchii de alunecare și os.
Uneori, utilizarea excesivă a umărului duce la inflamarea și umflarea bursei dintre manșeta rotatorului și o parte a omoplatului cunoscută sub numele de acromion. Rezultatul este o afecțiune cunoscută sub numele de bursită subacromială.
Bursita apare adesea în asociere cu tendinita coafei rotatorilor. Durerea și inflamația pot face dificile multe activități zilnice, cum ar fi pieptănarea părului sau îmbrăcarea.
Tendinita
Tendinita este rezultatul inflamației la nivelul tendonului, iar tendonul este țesutul fibros care leagă mușchiul de os.
În general, tendinita poate fi de două tipuri: acută sau cronică. Tendinita acută apare ca urmare a activităților sportive intense, în timp ce tendinita cronică se poate dezvolta ca urmare a bolilor degenerative și a mișcărilor repetitive.
Cele mai frecvent afectate tendoane ale umărului sunt cele patru tendoane ale manșetei rotatorilor și unul dintre cele două tendoane ale bicepsului. Manșeta rotatorilor este alcătuită din patru mușchi mici și tendoanele acestora care acoperă capul osului brațului superior și îl mențin în cavitatea umărului. Manșeta rotatoare ajută la asigurarea mișcării și stabilității umărului.
Leziunile de tendon
Ruptura tendoanelor poate rezulta din leziuni acute sau modificări degenerative ale tendoanelor din cauza înaintării în vârstă, a suprasolicitarii pe termen lung sau a uzurii.
Ruptura coafei rotatorilor și leziunile tendonului bicepsului sunt printre cele mai frecvente dintre aceste leziuni.
Sindromul de impingement al umărului
Sindromul de impingement al umărului atunci când partea superioară a omoplatului (acromion) exercită presiune asupra țesuturilor moi subiacente atunci când brațul este ridicat, de obicei, în lateralul corpului. Pe măsură ce brațul este ridicat, acromionul freacă tendoanele și bursa manșetei rotatorilor. Acest lucru poate duce la bursită și tendinită, provocând durere și limitând mișcarea.
Instabilitate
Instabilitatea umărului apare, de obicei, atunci când capul humeral se mișcă complet sau parțial în afara fosei glenoidei. Structurile ligamentare și musculare din jurul articulației glenohumerale, în condiții normale, creează o forță netă de reacție echilibrată a articulației. Dacă integritatea oricăreia dintre aceste structuri este afectată, aceasta poate duce la un spectru de patologii de la subluxație la luxație.
Artroza
Durerea de umăr poate rezulta și din artroză. Simptomele precum durerea și rigiditatea încep de obicei în timpul vârstei mijlocii, dezvoltarea fiind una lentă, iar durerea agravându-se în timp. Aceasta poate să apară ca urmare a anumitor leziuni sau, a uzurii cronice sau a infecțiilor.
Fractură
Fracturile de umăr implică de obicei clavicula (claviculă), humerusul (osul brațului superior) și scapula (omoplatul). În cazul pacienților în vârstă, acestea sunt adesea rezultatul unei căderi din picioare. La pacienții mai tineri, fracturile de umăr pot fi cauzate de un traumatism cu impact ridicat, cum ar fi o coliziune cu un autovehicul sau un impact sportiv. Fracturile cauzează adesea dureri severe, umflături și vânătăi în jurul umărului.