Fractura de claviculă

Fractura de claviculă este de o leziune comună a unuia dintre oasele principele ale umărului. Potrivit studiilor, aceasta este frecvente atât la adulți (2–5%) și la copii (10–15%) și reprezintă 44–66% din toate fracturile de umăr. Cele mai multe fracturi de claviculă apar atunci când o cădere pe umăr sau pe un braț întins exercită suficientă presiune asupra osului încât acesta se rupe.

fractura de clavicula

Ce este clavicula?

Clavicula este un os pereche, alungit, în formă de S, care se află între umăr și stern în partea de sus a cutiei toracice și oferă suport structural între umăr și restul scheletului. 

Clavicula unește scapula și sternul pentru a forma două articulații la fiecare capăt al osului:

  • Articulația acromioclaviculară – se formează între acromionul scapulei și claviculă în partea de sus a umărului, ținută împreună de ligamentul acromioclavicular.
  • Articulația sternoclaviculară – se formează între stern și claviculă în partea din față a toracelui și este susținută de ligamentul costoclavicular.

Ce este fractura de claviculă?

Fractura de claviculă este destul de frecventă și poate să apară la pesoane de toate vârstele. Cele mai multe fracturi apar în porțiunea mijlocie a osului. Ocazional, osul se poate rupe în locul în care acesta se atașează de cutia toracică sau de omoplat.

Cauze și factori de risc

Conform studiilor de specialitate, în 87% din cazurile raportate, o fractură de claviculă rezultă dintr-o cădere laterală direct pe umăr.

Alte cauze frecvente ale unei fracturi de claviculă pot include:

  • Căderi, cum ar fi căderea pe un braț întins.
  • Leziuni sportive, cum ar fi o lovitură directă la umăr în timpul unui sport de contact.
  • Accidente de circulație, precum un accident de mașină, motocicletă sau bicicletă.

Clasificarea fracturii de claviculă

Localizarea anatomică a fracturii este de obicei descrisă conform clasificării Allman, care împarte clavicula în treimi.

Fractura de tip 1 – unde există o deplasare minimă. Aceste fracturi apar doar lateral de ligamentul coracoclavicular intact și sunt gestionate nechirurgical.

Fractura de tip 2 – apare atunci când fragmentul medial este deplasat inferior din cauza tracțiunii mușchiului sternocleidomastoidian. Această fractură are ca rezultat o deformare evidentă.

Fractura de tip 3 – este acolo unde nu există o deplasare a fracturii, dar aceasta se extinde în articulația acromioclaviculară. Aceste fracturi sunt, de asemenea, tratate non-chirurgical.                                                                      

Simptomele fracturii de claviculă

Pacienții cu fractură de claviculă pot prezenta următoarele simptome:

  • Durere și sensibilitate la locul fracturii, în special dacă pacientul încearcă să miște brațul aferent umărului afectat.
  • Umflătură la locul fracturii, urmată de vânătăi în aproximativ 48 de ore.
  • Amorțeală și furnicături la nivelul brațului (dacă fractura comprimă vasele de sânge și nervii din zonă).
  • Un trosnet la mișcarea umărului.
  • Rigiditate sau imposibilitatea de a mișca umărul.

Cum diagnosticăm fractura de claviculă?

După evaluarea simptomelor și efectuarea unui examen fizic, medicul ortoped poate apela la tehicile de imagistică medicală precum examinare RMN, CT sau razele X pentru a confirma prezența unei fracturi, dar și pentru a aprecia gravitatea acesteia sau pentru a verifica dacă există și alte leziuni asociate fracturii.

Metode de tratament

Majoritatea fracturilor de claviculă nu necesită tratament chirurgical. Dacă părțile rupte ale osului sunt într-o poziție bună pentru a se vindeca, medicul ortoped poate recomanda:

  • Utilizarea unei atele pentru susținere
  • Administarrea antiinflamatoarelor nesteroidiene
  • Terapia fizică

În anumite cazuri poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a trata o claviculă fracturată, cum ar fi atunci când:

  • Vasele de sânge sau nervii sunt lezați.
  • Fracturile străpung pielea.
  • Bucățile de claviculă rupte nu sunt într-o poziție bună pentru a se vindeca.

Intervenția chirurgicală pentru tratarea unei fracturi de claviculă se numește reducere deschisă și fixare internă. Operația se bazează pe așezarea părților fracturate înapoi în locul inițial și fixarea acestora cu ajutorul unor plăci și șuruburi metalice până în momentul vindecării. 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari