Omartroza este o afecțiune degenerativă a articulației umărului care se manifestă prin distrugerea treptată a structurii articulare. Această afecțiune se dezvoltă treptat și de obicei apare odată cu înaintarea în vârstă a pacientului.
Anatomia umărului
Umărul este format din trei oase:
- Osul brațului superior (humerus)
- Omoplat (scapula)
- Clavicula
Capul osului brațului se potrivește într-o priză rotunjită a omoplatului. Această priză se numește glenoidă. O combinație de mușchi și tendoane menține osul brațului centrat în priza umărului. Aceste țesuturi sunt numite manșetă rotatoare.
Există două articulații în umăr și ambele pot fi afectate de artroză. Una dintre acestea este situată acolo unde clavicula se întâlnește cu vârful omoplatului (acromion). Aceasta se numește articulație acromioclaviculară. Al doilea este locul în care capul humerusului se potrivește în scapula și se numește articulația glenohumerală.
Ce este omartroza?
Omartroza sau artroza umărului reprezintă deteriorarea cartilajului din interiorul articulației umărului. Pe măsură ce cartilajul articular se uzează, devine aspru, iar spațiul de protecție dintre oase scade. În timpul mișcării, oasele articulației se freacă unele de altele, provocând durere.
Cauze și factori de risc
Artroza umărului este mai frecventă la persoanele în vârstă, de obicei peste 50 de ani. Persoanele mai tinere pot dezvolta artroză ulterior unor traumatisme sau alte leziuni ale umărului, cum ar fi fracturi, luxații sau infecții, dar artroza poate fi, de asemenea, ereditară.
Există și anumite afecțiuni care pot declanșa artroza umărului, precum:
- Artrita reumatoidă
- Leziuni ale coafei rotatorii
- Osteoartrita
- Necroza avasculară
Simptome
În cadrul simptomelor omartrozei se încadrează următoarele:
- Durerea
- Mișcarea limitată a brațului
- Senzația de pocnet (crepitus) în timpul mișcării umărului
Cum se diagnostichează omartroza?
Pentru a diagnostica omartroza, medicul curant va efectua un examen fizic și îi va adresa pacientului întrebări despre simptome și istoricul medical. Gradul artrozei și cantitatea de os din alveole pot fi evaluate și confirmate cu o radiografie, RMN sau cu o tomografie computerizată.
Tratament
Tratamentul omartrozei începe cu un tratament non-chirurgical, iar unele dintre aceste opțiuni pot include:
- Odihnă
- Modificări ale activității
- Fizioterapie
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene
- Injecții cu corticosteroizi
- Injecții cu PRP
- Injecții cu acid hialuronic
Medicul specialist poate lua în considerare o intervenție chirurgicală dacă durerea pacientului provoacă dizabilitate și nu este ameliorată cu un tratament nechirurgical.
Artroscopia
Aceasta se bazează pe introducerea unui artroscop prevăzut cu o caperă mică în capăt, pentru a ghida intervenția. Deoarece artroscopul și instrumentele chirurgicale sunt subțiri, chirurgul poate folosi incizii foarte mici prin intermediul cărora să curețe interiorul articulației afectate. Totuși, această procedură ofereă doar o ameliorare a durerii, dacă artroza progresează este posibil ca o intervenție viitoare să fie necesară.
Înlocuirea articulației umărului
Artroza avansată a articulației umărului poate fi tratată cu o intervenție chirurgicală de înlocuire. În această procedură, părțile deteriorate ale umărului sunt îndepărtate și înlocuite cu componente artificiale, numite proteză.