Chirurgia coloanei vertebrale lombare

Chirurgia coloanei vertebrale lombare este un tratament invaziv care implică îndepărtarea fizică, repararea sau reajustarea structurilor coloanei vertebrale pentru a trata leziunile, bolile sau deformările care afectează coloana vertebrală între unul sau mai multe segmente de mișcare ale coloanei vertebrale L1-L5.

Ce este coloana vertebrală lombară?

Coloana vertebrală lombară este o reprezentată de partea inferioară a coloanei compusă din 5 oase numite vertebre. Aceste oase ajută la asigurarea mobilității și stabilității spatelui și coloanei vertebrale și sunt un punct de atașare pentru o mulțime mușchi și ligamente.

chriurgie

O funcție a coloanei lombare este de a proteja rădăcinile nervoase lombare. Acești nervi se deplasează de la măduva spinării până la fese și picioare. Vertebrele lombare creează un canal în care nervii sunt protejați.

Coloana lombară servește de asemenea și la mișcarea corpului. Mișcările coloanei lombare includ:

 • Flexie
 • Extensie
 • Rotație
 • Îndoire laterală

Când este indicată chirurgia coloanei vertebrale lombare?

Chirurgul ortoped poate indica chirurgia coloanei vertebrale lombare în următoarele cazuri:

 • Durere severă și amorțeală la nivelul picioarelor sau feselor
 • Durerea intensă pe timpul nopții
 • Incapacitatea de a controla vezica urinară
 • Simptomele nu prezintă ameliorare ca urmare a tratamentului conservator
 • Slăbiciune progresivă sau senzații anormale la nivelul picioarelor
 • Incapacitatea pacientului de a funcționa din cauza durerilor de spate sau de picioare
 • Afecțiuni spinale degenerative, precum spondiloza

Chirurgia coloanei vertebrale lombare

Chirurgia coloanei vertebrale lombare poate implica mai multe tipuri de intervenții care pot ajuta la stabilizarea coloanei vertebrale și la gestionarea durerilor de spate și a slăbiciunii picioarelor. Acestea includ:

Fuziunea intercorporală

Fuziunea intercorporală este o tehnică chirurgicală care implică îndepărtarea discului intervertebral deteriorat și inserarea unei grefe osoase sau un implant realizat din metal sau plastic și umplut cu material osos natural, în spațiul creat între cele două vertebre adiacente. Grefele osoase favorizează vindecarea și facilitează fuziunea. Șuruburile și tijele sunt folosite pentru a stabiliza coloana vertebrală în timpul procesului de vindecare.

Artrodeza intervertebrală

Artrodeza intervertebrală este o procedură chirurgicală utilizată pentru a corecta problemele cu oasele mici ale coloanei vertebrale. Procedura constă în sudarea a două sau mai multe vertebre, astfel încât acestea să se vindece într-un singur os solid. În acest proces, cartilajul bolnav este îndepărtat, capetele osoase sunt tăiate și cele două capete osoase sunt unite într-un singur os solid cu fixare internă metalică.

Foraminotomia

Foraminotomia este o intervenție chirurgicală de decompresie care se efectuează pentru a lărgi pasajul unde o rădăcină a nervului spinal iese din canalul spinal, numit foramen neural sau foramen intervertebral. Foramenele neurale se formează pe părțile laterale ale canalului vertebral. Această intervenție vizează îndepărtarea osului din jurul foramenului neural atunci când degenerarea discului a cauzat colapsul înălțimii foramenului și prinderea unui nerv.

Microdiscectomia pentru hernia de disc

Microdiscectomia pentru hernie de disc este o procedură chirurgicală minim invazivă efectuată la pacienții cu hernie de disc lombară. Procedura constă în îndepărtarea unei porțiuni din hernia de disc pentru a reduce presiunea asupra coloanei nervoase spinale.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari