Artroscopia este o tehnică chirurgicală minim invazivă prin intermediul căreia pot fi tratate o serie de afecțiuni ale șoldului. O intervenție artroscopică de șold implică incizii mult mai mici și o recuperare mult mai ușoară și mai rapidă, în comparație cu o operație clasică.
Ce este artroscopia șoldului?
Artroscopia șoldului este o procedură chirurgicală care permite medicului specialist să vizualizeze articulația șoldului fără a fi necesar să efectuează o incizie mare prin piele și alte țesuturi moi. Artroscopia este utilizată pentru a diagnostica și trata o gamă largă de probleme ale șoldului.
În timpul artroscopiei de șold, chirurgul introduce o cameră mică, numită artroscop, în interiorul articulației. Camera afișează imagini pe un monitor video, iar chirurgul ortoped folosește aceste imagini pentru a ghida instrumentele chirurgicale în miniatură.
Deoarece artroscopul și instrumentele chirurgicale sunt subțiri, chirurgul poate folosi incizii foarte mici, mai degrabă decât în cazul unei intervenții chirurgicale deschisă. Acest lucru are ca rezultat mai puțină durere și rigiditate articulară pentru pacienți și, adesea, scurtează timpul necesar pentru recuperare.
Afecțiuni ale șoldului tratate artroscopic
Printre afecțiunile șoldului care pot fi tratate prin intermediul artroscopiei se numără:
Impingementul femuro-acetabular
Sindromul de impingement femuroacetabular este o afecțiune care apare la nivelul articulației șoldului. Afecțiunea reprezintă creșterea de formațiuni osoase numite și pinteni osoși. Acest aspect conferă oaselor o formă neregulată.
Din cauza formei neregulate, are loc o frecare nivelul articulației coxo-femurale în timpul mișcării. În timp, articulația se poate deteriora provocând durere și limitând activitatea. De asemenea, aceste formațiuni osoase pot cauza rupturi de labrum și distrugerea cartilajului articular.
Ruptura de labrum acetabular
Ruptura labrumului acetabular este o leziune comună a șoldului care poate provoca dureri de șold și inghinale, precum și alte simptome, cum ar fi instabilitatea, în funcție de severitatea și locația rupturii. Leziunile labrale sunt adesea rezultatul mișcărilor repetitive, a sporturilor cu impact puternic sau a unei traume unice.
Bursita șoldului
Bursita șoldului este caracterizată de inflamarea bursei, un sac plin cu lichid, localizat în marginea exterioară a șoldului.
În interiorul corpului uman există aproximativ 160 de astfel de burse care acționează ca niște perne de aer între oase și țesuturile moi, împiedicând frecarea oaselor de tendoane și mușchi. În plus, bursita poate afecta oricare dintre bursele din corp.
Displazia de șold
Displazia de șold este o afecțiune în care oasele șoldului nu se aliniază corect. Șoldul este o articulație sferică mare în care osul coapsei sau femurul se potrivește perfect în cavitatea sau acetabulul pelvisului la majoritatea oamenilor.
În displazia șoldului, priza este prea mică pentru a se potrivi în siguranță pe coapsa.
Coxartroza
Coxartroza sau artroza de șold este o patologie degenerativă a articulației șoldului. Coxartroza este o boala diagnosticată frecvent la persoane de vârsta a doua și a treia. Având în vedere predilecția pentru articulațiile extremităților inferioare, cum ar fi genunchiul și șoldul, coxartroza este principala cauză a dizabilității extremităților inferioare în rândul adulților în vârstă.
Cum se efectuează procedura?
În timpul unei artroscopii de șold, chirurgul ortoped va face câteva incizii mici la nivelul pielii de pe șold și va introduce artroscopul. De asemenea, va introduce și alte instrumente chirurgicale miniaturale necesare pentru a repara orice deteriorare a oaselor șoldului sau a țesuturilor conjunctive.
În ce general, întreaga procedură durează 50-180 de minute, dar durata intervenției chirurgicale poate depinde de complexitatea afecțiunii.
Riscuri și complicații
Riscurile și complicațiile acestei tehnici chirurgicale pot include:
- Infecție
- Lezarea nervilor sau vaselor de sânge din apropiere
- Amorțeală temporară în zona inghinală
- Formarea cheagurilor de sânge la nivelul picioarelor