Tratamentul chirurgical pentru ruptura de menisc

Tratamentul chirurgical pentru ruptura de menisc poate să difere în funcție de gravitatea leziunii și de prezența eventualelor leziuni asociate, precum rupturile ligamentelor încrucișate sau colaterale. Specialistul ortoped poate aborda mai multe tehnici pentru a repara un menisc rupt, printre care se numără și sutura meniscală sau meniscectomia. 

Ce este meniscul? 

Meniscul este o structură fibrocarilaginoasă localizată în interiorul articulației genunchiului, între femur și tibie. Acesta are rolul de a absorbi șocul, dar acționează în același timp și ca un stabilizator al genunchiului. 

La nivelul fiecărui genunchi există două meniscuri sub formă de C, în partea interioară a genunchiului se regăsește meniscul medial, iar în partea exterioară meniscul lateral. 

menisc

Ce este ruptura de menisc? 

Ruptura de menisc reprezintă o leziune a meniscului, cauzată de un traumatism sau o afecțiune degenerativă cum ar fi artroza. De asemenea, ruptura de menisc poate fi izolată sau poate exista concomitent cu rupturi ligamentare cum ar fi ruptura ligamentului încrucișat anterior. Impactul unei leziuni meniscale poate fi semnificativ și poate duce, în timp, la modificări degenerative ale articulației, precum formarea de osteofite sau îngustarea spațiului articular. 

Când este indicat tratamentul chirurgical pentru ruptura de menisc? 

Leziunile de menisc pot avea cauze diverse, însă nu toate rupturile de menisc necesită intervenție chirurgicală. Necesitatea tratamentului chirurgical depinde de o mulțime de factori, inclusiv de locația, dimensiunea și mecanismul leziunii (traumatică sau degenerativă). Alte aspecte, pot influența, de asemenea, nevoia de intervenție chirurgicală, inclusiv vârsta pacientului, tipul de sport sau activitate fizică efectuată, nivelul de durere și prezența simptomelor mecanice, cum ar fi senzația de prindere sau blocare a genunchiului.  

Tratamentul chirurgical pentru ruptura de menisc  

Tratamentul chirurgical pentru ruptura de menisc este, în general, utilizat atunci când simptomele nu cedează ca urmare a tratamentului conservator sau leziunea este severă. Tipurile de tratament chirurgical sunt: 

Meniscectomia 

Meniscectomia constă în îndepărtarea totală sau parțială a meniscului. Aceasta poate fi efectuată prin abord deschis sau artroscopic. În cele mai multe cazuri se optează pentru meniscectomia parțială efectuată prin artroscopie pentru a păstra cat mai mult cartilaj sănătos posibil. 

Sutura meniscală 

Sutura meniscală este o procedură chirurgicală folosită pentru a restabilii funcția meniscului în urma unei rupturi. Scopul principal al operației de ruptura de menisc este de a repara și de a conserva cât mai mult posibil din menisc și de a preveni degradarea în continuare a articulației genunchiului. 

În funcție de tipul de ruptură de menisc, există două tipuri de sutură: una care pătrunde în marginea liberă a meniscului și una care nu pătrunde în marginea liberă a meniscului. Materialele de sutură includ știfturi absorbabile ghimpate, capse meniscale, suturi monofilament absorbabile și neabsorbabile și suturi multifilament neabsorbabile.  

 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari