Recuperarea după decompresia de cap femural reprezintă urmarea unui proces de reabilitare individualizat recomandat de către medicul ortoped care implică indicații în legătură cu îngrijirea rănii, reluarea activității și terapia fizică.
Ce este decompresia de cap femural?
Decompresia de cap femural este o intervenție care implică forarea chirurgicală în zona osului necrozat din apropierea articulației. Aceasta reduce presiunea, permite creșterea fluxului sanguin și încetinește sau oprește distrugerea osului și a articulațiilor. Această metodă chirugicală este de obicei efectuată pentru a trata osteonecroza de șold.
Cat durează recuperarea după decompresia de cap femural?
Procesul de recuperarea poate să difere în funcție de anumiți factori, precum, vârsta și starea generală de sănătate a pacientului. După intervenția chirurgicală, este recomandată utilizarea cârjelor timp de 6 până la 12 săptămâni pentru a preveni suportarea greutății la nivelul articulației șoldului până când osul femural se vindecă complet. Pacientul își va putea relua activitățile obișnuite la 3 luni după operație. Recuperarea completă poate dura între 6 și 12 luni.
Reîntoarcerea la locul de muncă poate fi permisă după câteva săptămâni în cazul în care acesta implică muncă de birou, dar în caz contrar poate fi nevoie de câteva luni de recuperare.
Condusul poate fi reluat după 4-6 săptămâni, doar dacă pacientul își poate utiliza membrul supus operației în siguranță, fără nicio limită din cauza durerii sau a restricțiilor în mișcare.
Precauții după decompresia de cap femural
Este indicat ca pacientul să urmeze o serie de indicații după decompresia capului femural, pentru a beneficia de o recuperare rapidă și fără complicații, precum:
- Ridicați-vă piciorul deasupra nivelului inimii cât mai mult posibil pentru a reduce umflarea.
- Evitați perioadele prelungite de stat în picioare.
- Aplicați gheață pe zona afectată pentru câteva minute, cel puțin în primele 2 săptămâni, la un interval de 30 de minute.
- Nu faceți baie în cadă sau în piscină până la 4 săptămâni după intervenție.
- Dormiți pe partea neoperată și plasați câteva perne între picioare pentru a susține șoldul afectat.
- Utilizați cârjele pentru cel puțin 6 săptămâni după intervenția chirurgicală.
- Reluați activitatea treptat și nu vă implicați în activități sportive care pot pune presiune pe șold pentru 4-6 luni.