Ruptura de menisc

Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente afecțiuni intalnite la nivelul genunchilor, și reprezintă o leziune a fibrocartilajului situat între femur și tibie. Este o afecțiune care poate apărea la oricine, însă o găsim în special la persoanele în vârstă și la cele care practică activități fizice în mod regulat, în special sportul de contact. 

Ce este meniscul

În articulația genunchiului găsim osul coapsei sau femurul și tibia. În fața acestora se află rotula. Între cele două oase, femurul și tibia, se află un cartilaj care are rolul de a absorbi șocul și de a stabiliza genunchiul. Acest formațiuni fibrocartilaginaose se numesc meniscuri. 

Fiecare genunchi are două meniscuri: meniscul lateral pe care îl găsim în partea exterioară a genunchiului și meniscul medial aflat pe partea interioară. Meniscul lateral are forma literei C, ocupă 80% din suprafață articulară și este atașat de tibie prin coarnele anterior și posterior. Meniscul medial are o formă mai închisă. De asemenea, meniscul lateral este mai flexibil decât cel medial, ca urmare se lezează mai rar. 

ruptura de menisc

Rolul meniscului 

În unele studii mai vechi, meniscurile sunt denumite cartilaje semilună. Tot în trecut, meniscurile erau considerate a fi rămășițe embrionare fără funcție. În prezent, meniscul are un rol vital în sănătatea dar și în funcționarea articulației genunchiului pe termen lung. 

Meniscurile distribuie greutatea corpului de pe un os pe altul, crește congruența suprafețelor articulare, absoarbe șocul, stabilizează genunchiul și asigură lubrifiere și nutriție articulației genunchiului.

Ce este ruptura de menisc

Ruptura de menisc reprezintă o leziune a meniscului, cauzată de un traumatism sau o afecțiune degenerativă cum ar fi artroza. De asemenea, ruptura de menisc poate fi izolată sau poate exista în asociere cu rupturi ligamentare cum ar fi ruptura ligamentului încrucișat anterior. 

Leziunile de menisc pot avea un impact semnificativ asupra sistemului musculo-scheletice, având în vederea structura lor unică și complexă. Mai mult, afectarea pe termen lung poate duce la modificări degenerative ale articulațiilor, cum ar fi formarea de osteofite, degenerarea cartilajului articular, îngustarea spațiului articular și osteoartrită. 

Tipurile de ruptură de menisc 

Leziunile de menisc pot fi traumatice întâlnite la persoanele care practică sport și netraumatice întâlnite la persoanele în vârstă. În funcție de severitatea leziunii, ruptura de menisc poate fi de mai multe feluri:

Ruptura incompletă întâlnită la populația de 20-30 de ani, fiind primele semne care indică modificări degenerative precoce ale meniscului. 

Ruptura radială pe care o întâlnim pe partea non-vascularizată a genunchiului fiind și cea mai frecventă. Dacă ruptura este severă, se poate recomanda operația. 

Ruptura orizontală care este considerată și cea mai ușoară de operat. 

Ruptura completă care implica mai multe tipuri de rupturi cum ar fi cea radială și cea orizontală. 

Ruptură orizontală proeminentă. Aceste rupturi deseori fac ca genunchiul să se blocheze, deoarece porțiunea ruptă a meniscului blochează mișcarea normală a genunchiului, necesitând adesea un tratament chirurgical mai urgent pentru a permite genunchiului să se îndoaie din nou.

Ruptura în funcție de localizare și anume: ruptura cornului anterior, posterior sau centrală. 

Cauze și factori de risc 

Ruptura de menisc se poate produce în timpul sporturilor de contact direct, dar și la ridicarea unei greutăți mari sau a unei răsuciri sau rotație forțată a genunchiului. Alte cauze sunt: 

  • Oprirea bruscă a genunchiului;
  • Înaintarea în vârstă;
  • Pivotarea sau întoarcerea bruscă; 
  • O răsucire mai neobișnuită când te ridici de jos; 
  • Leziuni ale ligamentelor; 
  • Ghemuire sau ridicare în picioare – la persoanele care au un menisc slăbit; 

Simptome ruptura de menisc

Când se produce leziunea, s-ar putea să auziți un zgomot, ca o pocnitură. Multe persoane, inclusiv atleții, își pot folosi genunchiul imediat după accidentare, dar s-ar putea să devină rigid în următoarele zile. Simptomele rupturii de menisc pot fi diferite de la persoană la persoană, însă cele mai comune sunt:

  • Durere articulară care poate fi resimțită în spatele genunchiului, pe partea exterioară sau în interioară;
  • Inflamație și rigiditate; 
  • Dificultate la îndoirea și extinderea genunchiului;
  • Senzația ca genunchiul se blochează sau se prinde în ceva; 
  • Șchiopătat;

Metode de diagnostic 

Ruptura de menisc poate fi diagnosticată prin următoarele metode:

Examen clinic 

Acuzele pacientului și caracterul durerii sunt informații după care medicul specialist se poate ghida. De exemplu, pacientul se poate trezi pe timpul nopții când se întoarce de pe o parte pe alta, din cauza durerii. De asemenea, imposibilitatea de a extinde complet genunchiul fie din cauza unei acumulări mici de lichid, fie din cauză că condilul femural comprimă meniscul rupt, provocand durere. 

Medicul specialist poate efectua și testele McMurry sau Apley pentru a stabili cu exactitate zona afectată. Scopul acestor teste este de a pune presiune pe menisc, pentru a vedea dacă pacientul simte durere sau dacă se aud trosnituri, care indică că meniscul este rupt. 

Examinare imagistică– radiografie sau RMN.

Tratament ruptura de menisc 

Tratamentul pentru ruptura de menisc depinde de tipul rupturii, vârsta pacientului și activitatea pe care o desfășoară. 

Tratamentul conservator

Dacă ruptura este de dimensiuni mici, iar simptomele nu persistă, se recomandă protocolul RICE, un set de 4 reguli de prim ajutor în cazul accidentelor ortopedice. Plus, medicamente antiinflamatorii, în funcție de recomandarea medicului. 

Tratamentul chirurgical 

Artroscopia este o metoda folosită cel mai des în cazul rupturi de menisc. Procedurile chirurgicale care se pot face în cazul rupturii de menisc sunt:

  • Sutura de menisc;
  • Menisectomie; 
  • Implantul de menisc artificial și transplantul de menisc;

Programeaza-te la un consult de specialitate!

Fă o programare la dr. Eduard Cernat, medic primar ortopedie si traumatologie, in cadrul Clinicii Top Doctors.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari