Complicațiile meniscectomiei

Complicațiile meniscectomiei pot să apară din mai multe motive și pot fi variate. Riscurile generale ale acestui tip de chirurgie a meniscului includ infecția, afectarea nervilor, reacția la anestezie. Uneori există riscul ca intervenția chirurgicală să provoace daune și dureri suplimentare.

Ce este meniscectomia?

Meniscectomia este o intervenție chirurgicală utilizată pentru a trata o ruptură de menisc. Operația poate fi făcută prin abord deschis sau artroscopie, sub anestezie generală sau rahidiană. Meniscectomia poate fi efectuată total sau parțial. Meniscectomia totală deschisă sau artroscopică se efectuează mai rar din cauza defectelor sale dăunătoare, precum riscul de a dezvolta artroza în viitor.

În cele mai multe cazuri de meniscectomie, se optează pentru meniscectomie parțială pentru a încerca să păstreze cât mai mult cartilaj posibil.

Cum se efectuează procedura?

Acest tip de intervenție chirurgicală este de obicei efectuată ca printr-o  intervenție chirurgicală artroscopică, o procedură minim invazivă. În timpul intervenției chirurgicale, se fac mici incizii în jurul genunchiului și se introduce un artroscop, un tub lung cu o cameră mică în capăt, pentru a ghida chirurgul. Instrumente specializate sunt folosite pentru a îndepărta sau tăia partea deteriorată a meniscului, cartilajul în formă de C din genunchi. Această abordare are ca rezultat mai puțină durere și o recuperare mai rapidă în comparație cu intervenția chirurgicală deschisă tradițională.

Complicațiile meniscectomiei

Complicațiile meniscectomiei pot include:

Durere cronică de genunchi

Unii pacienți pot dezvolta dureri mecanice cronice la genunchi după recuperarea după meniscectomie, iar cauzele cauzele pot fi:

  • Reabilitare insuficientă după intervenția chirurgicală
  • Revenirea prematură la activitate sau sport
  • Leziune la nivelul genunchiului
  • Îndepărtarea unei cantități prea mari de cartilaj timpul meniscectomiei, determinând frecarea osului de os

Artroza postoperatorie

Aceasta este o afecțiune caracterizată prin degradarea  cartilajului, provocând modificări structurale ale articulațiilor. Pierderea cartilajului în timpul intervenției chirurgicale poate accelera acest proces.

Tipul de intervenție chirurgicală efectuată poate determina riscul de artroză a genunchiului . În general, o meniscectomie parțială va expune un risc mai mic de apariția a artrozei decât o meniscectomie totală.

Leziuni viitoare de menisc

Leziunile pot să reapară când o meniscectomie parțială subțiază zonele cartilajului, creând slăbiciuni care pot determina crăparea, despicarea sau ruperea acestora atunci când sunt supuse stresului.

Leziuni ale nervilor

Deși acest lucru este rar, meniscectomia artroscopică a genunchiului poate provoca neuropatie (leziuni ale nervilor) prin: compresia unui nerv din cauza blocării unei suturi în spațiul articular, separarea accidentală a unui nerv în timpul intervenției chirurgicale.

Osteonecroza spontană

Osteonecroza spontană a genunchiului este distrugerea țesutului osos din cauza pierderii alimentării cu sânge a osului afectat.

Acest lucru poate apărea după meniscectomia, atunci când îndepărtarea meniscului crește stresul de susținere a greutății asupra genunchiului și a piciorului inferior. Supraîncărcarea articulației poate duce, la rândul său, la comprimarea vaselor de sânge care alimentează oasele genunchiului.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari