Există mai multe tipuri de osteotomie. Osteotomia este o intervenție chirurgicală ce are ca scop realinierea și remodelarea oaselor și a articulațiilor. Această procedură este adesea efectuată la nivelul genunchiului, șoldului, umărului, coloanei vertebrale sau a cotului.
Ce este osteotomia?
Osteotomia este o intervenție chirurgicală prin care medicul ortoped taie și remodelează oasele unei articulații. Acest tip de operație este efectuată, în special, dacă pacientul prezintă o articulație deteriorată sau pentru a scurta sau a lungi un os deformat care nu se aliniază cu o articulație așa cum ar trebui.
Tipuri de osteotomie
Osteotomia poate fi de mai multe tipuri, în funcție de articulația la nivelul căreia este efectuată, de exemplu:
Genunchi: Osteotomia genunchiului presupune tăierea tibiei sau a femurului pentru a ușura presiunea asupra articulației genunchiului. O osteotomie a genunchiului poate ajuta la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea funcției pentru persoanele cu artroză a genunchiului în stadiu incipient.
Coloana vertebrală: O osteotomie a coloanei vertebrale poate ajuta la tratarea deformărilor coloanei vertebrale și la crearea unei curburi tipice a acesteia. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea calității vieții.
Șold: Osteotomia de șold poate trata nealinierea articulației șoldului, cum ar fi displazia de șold. Pentru a efectua intervenția chirurgul va tăia o secțiune fie a osului pelvin, fie a osului femural și o va realinia în poziția corectă.
Cot: O osteotomie a cotului poate fi benefică pentru tratarea fracturilor de humerus distal.
Cum se efectuează procedura?
Etapele specifice ale unei osteotomii variază în funcție de partea corpului care necesită intervenție chirurgicală. Aceasta poate fi efectuată sub anestezie locală sau generală, în funcție de tipul de intervenție chirurgicală și de istoricul său medical al pacientului.
În timpul procedurii, chirurgul ortoped face incizii în piele pentru a accesa osul afectat, apoi folosește un ferăstrău specializat pentru a tăia sau remodela zona osului.
De asemena, pot fi folosite plăci și șuruburi metalice pentru a menține osul în noua poziție.
Ca ultim pas al operației, medicul curant va închide inciziile și va aplica un bandaj steril.
Riscuri și complicații
Fiecare tip de osteotomie poate prezenta diferite riscuri și complicații. În general, acestea pot include:
- Reacție alergică la anestezic
- Cheaguri de sânge
- Infecţie
- Rigiditatea articulațiilor
- Leziuni ale nervilor
- Țesut cicatricial
- Vindecarea incorectă a oaselor
- Durere cronică
- Leziuni ale arterelor