Cauze frecvente ale durerii de șold

Cauzele frecvente ale durerii de șold pot fi variate. Durerea de șold este un simptom comun care poate fi cauzat de orice, de la leziuni sportive până la afecțiuni, precum artroza. De obicei, pacientul poate trata durerea de șold acasă, de exemplu prin repaus și alte metode conservatoare de tratament, însă dacă durerea persistă sau se agravează, pot fi necesare alte tratamente.

Anatomia șoldului

Articulația șoldului este un tip de articulație sinovială sferică care leagă centura pelviană de membrul inferior. În această articulație, capul femurului se articulează cu acetabulul osului pelvin.

Articulația șoldului este o articulație multiaxială și permite o gamă largă de mișcări: flexie, extensie, abducție, adducție, rotație externă, rotație internă și circumducție. În comparație cu articulația glenohumerală (umăr), acesta este proiectată pentru a suporta greutate. Întreaga greutate a corpului superior este transmisă prin această articulație la membrele inferioare în timpul în care o persoană stă în picioare, fiind și cea mai stabilă articulație din corpul uman.

Ce este durerea de șold?

Durerea de șold implică orice durere sau senzație de disconfort resimțită în jurul sau la nivelul articulației șoldului. Acestea pot, de asemenea, să iradieze în zona inghinală, în zona lombară sau chiar la nivelul genunchiului. Durerea de șold în exteriorul șoldului, a coapsei superioare sau a fesei exterioare este de obicei cauzată de probleme cu mușchii, ligamentele, tendoanele și alte țesuturi moi care înconjoară articulația șoldului.

Cauze frecvente ale durerii de șold

Cauze frecvente ale durerii de șold includ:

Artroza

Artroza de șold este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de șold, în special la persoanele în vârstă. În cazul artrozei, fie o leziune, fie uzura normală, afectează cartilajul care amortizează oasele șoldului, iar lipsa de amortizare provoacă durere și rigiditate.

Fractura de șold

Odată cu înaintarea în vârstă, oasele pot deveni slabe și fragile, fiind mai predispuse la fracturi în timpul căderii. O fractură de șold poate fi cauzată de acest tip de leziune sau de stres repetitiv. Fractura de stres se formează atunci când presiunea este aplicată în mod repetat asupra osului, cum ar fi în timpul sportului.

Bursita

Bursele sunt saci de lichid care se găsesc între țesuturi, cum ar fi oasele, mușchii și tendoanele (care leagă mușchii de oase). Bursele ușurează frecarea de la frecarea acestor țesuturi. Când bursele se inflamează, pot provoca durere. Acest lucru se întâmplă de obicei din cauza activităților repetitive care suprasolicita sau irită articulația șoldului.

Tendinita

Tendoanele sunt benzi groase de țesut care atașează oasele de mușchi. Tendinita este inflamația sau iritația tendoanelor. Este de obicei cauzată de stresul repetitiv din cauza suprasolicitarii.

Încordare musculară sau de tendon

Activitățile repetate pot pune sub presiune mușchii, tendoanele și ligamentele care susțin șoldurile. Când devin inflamate din cauza suprasolicitarii, pot provoca durere și pot împiedica șoldul să funcționeze normal. Un exemplu este o încordare a flexorului șoldului, un mușchi în care coapsa se întâlnește cu șoldul.

Sciatica

Nervul sciatic trece prin fese și șold pe fiecare parte. Sciatica apare atunci când nervul este rănit sau iritat și poate provoca dureri de șold.

Necroză avasculară

Această afecțiune se întâmplă atunci când fluxul de sânge către osul șoldului încetinește și țesutul osos moare. Deși poate afecta alte oase, necroza avasculară apare cel mai adesea la nivelul șoldului. Poate fi cauzată de o fractură sau luxație de șold sau de administrarea de steroizi în doze mari pentru o perioadă lungă de timp, printre alte cauze.

Displazia de șold

Aceasta este o problemă structurală a șoldului, care se întâmplă atunci când priza șoldului este prea mică pentru a se potrivi în siguranță pe coapsă.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari