Sindromul de tunel tarsal

Sindromul de tunel tarsal apare atunci când există leziuni ale nervului tibial. Nervul tibial trece prin tunelul tarsal, un pasaj al oaselor și ligamentelor în interiorul gleznei. Simptomele pot include durere, arsură sau furnicături în partea de jos a picioarelor și a degetelor de la picioare. Adesea, tratamentul nechirurgical poate duce la ameliorarea simptomelor.

Ce este sindromul de tunel tarsal?

Sindromul de tunel tarsal este o afecțiune cauzată de o presiune repetată care are ca rezultat deteriorarea nervului tibial posterior. Nervul tibial se ramifică din nervul sciatic și se găsește lângă gleznă.

Nervul tibial trece prin tunelul tarsal, care este un pasaj îngust în interiorul gleznei, fiind legat de os și țesut moale. Deteriorarea nervului tibial apare de obicei atunci când nervul este comprimat ca urmare a presiunii constante.

Cauze și factori de risc

Cauzele frecvente ale acestei afectiuni pot include:

  • Picioare foarte plate, deoarece picioarele turtite pot întinde nervul tibial
  • Excrescențe osoase benigne în tunelul tarsal
  • Vene varicoase din membrana care înconjoară nervul tibial, care provoacă compresie asupra nervului
  • Inflamație cauzată de artroză
  • Leziuni și mase precum tumori sau lipoame în apropierea nervului tibial
  • Leziuni sau traumatisme, cum ar fi o entorsă sau o fractură de gleznă
  • Afecțiuni precum diabetul, ceea ce face nervul mai vulnerabil la compresie

Simptome

Sindromul tunelului tarsal provoacă semne de durere nervoasă și durere în interiorul gleznei sau în partea de jos a picioarelor. De asemenea, pacientul poate experimenta și alte simptome precum:

  • Senzații de arsură
  • Amorţeală
  • Senzații de furnicături sau înțepături
  • Slăbiciune în mușchii piciorului

Adesea, simptomele se agravează în timpul sau după activitatea fizică. Dacă afecțiunea este severă sau de lungă durată, este posibil ca simptomele să persiste tot timpul.

Cum diagnosticăm sindromul de tunel tarsal?

Pentru a diagnostica sindromul de tunel tarsal, medicul specialist va realiza, inițial, un examen fizic. Acesta poate palpa glezna și îi poate cere pacientului să efectueze anumite mișcări ale gleznei și degetelor de la picioare. Astfel, medicul va evalua gradul durerii, sensibilitatea și chiar gama de mișcare a membrului afectat.

Ulterior, specialistul poate recomanda și realizarea unor teste imagistice, precum radiografia sau RMN-ul pentru a vizualiza în detaliu structurile ce alcătuiesc articulația gleznei, dar și țesuturile înconjurătoare și nervii.

Metode de tratament

Majoritatea pacienților pot gestiona simptomele sindromului de tunel tarsal cu ajutorul tratamentelor conservatoare. Acestea implică:

Dacă simptomele sunt încă severe după administrarea tratamentelor nechirurgicale, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a elibera nervul tibial sau pentru a lărgi tunelul tarsal.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari