Ruptura ligamentului colateral medial reprezintă o întindere, ruptură parțială sau ruptură completă a ligamentului. Este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului, mai ales în cazul persoanelor care practică spoturi de mare impact. Potrivit studiilor, 60% dintre leziunile genunchiului la schi implică leziuni ale ligamentului colateral medial.
Localizare și anatomie. Informații generale
Articulația genunchiului este alcătuită din două părți. Partea genunchiului dintre capătul osului coapsei (femur) și partea superioară a osului tibiei (tibia) se numește articulație tibio-femurală. Articulația femuro-patelară se află între capătul osului coapsei (femur) și rotula (rotulă). În interiorul articulației există patru ligamente, două încrucișate și două colaterale, care au rol de stabilizare.
Ligamentele sunt țesuturi dure și fibroase care acţionează ca nişte frânghii puternice pentru a conecta oasele între ele. Ligamentele din interiorul genunchiului sunt:
- LIA (ligamentul încrucișat anterior) – împiedică alunecarea femurului înapoi pe tibie, iar tibiei să alunece înainte pe femur.
- LIP (ligamentul încrucișat posterior) – împiedică alunecarea femurului înainte pe tibie, sau al tibiei să alunece înapoi pe femur.
- LCM (ligamentul colateral medial) – previne mișcarea laterală a femurului.
- LCL (ligamentul colateral lateral) – previne mișcarea laterală a femurului.
Rolul ligamentului colateral medial
Ligamentul colateral medial este recunoscut ca fiind un stabilizator static primar al genunchiului și ajută la stabilizarea pasivă a articulației.
De asemena, acesta ajută la stabilizarea rotației externe a genunchiului la flexie de 30 de grade, dar și la stabilizarea rotației interne a genunchiului de la extensia completă până la flexia de 90 de grade.
Ce este ruptura ligamentului colateral medial?
Ruptura de ligament colateral medial este o deteriorare a ligamentului aflat pe partea interioară a genunchiului. Ruptura poate fi parțială (unele fibre din ligament sunt rupte) sau completă (ligamentul este rupt în două bucăți).
Mecanismele prin care se produce ruptura de ligament colateral medial?
Mecanismul de lezare a LCM poate implica:
- Întoarcerea bruscă
- Răsucirea sau pivotarea bruscă în timpul activităților sportive, precum fotbalul sau baschetul
- Lovituri directe asupra genunchiului lateral
- Împreună cu leziunile altor structuri ale genunchiului, precum rupturi ale ligamentului încrucișat anterior sau ruptura de menisc
Gradele rupturii ligamentului colateral medial
Leziunile ligamentului colateral medial (LCM) sunt clasificate în felul următor:
Grad I – leziune ușoară, cu fibre rupte minim și fără pierdere a integrității ligamentului
Gradul II – leziune moderată, cu o ruptură incompletă și laxitate crescută a LCM
Gradul III – leziune gravă, cu o ruptură completă și laxitate extremă
Cauze și factori de risc
O leziune a LCM este de obicei cauzată de o lovitură directă pe partea exterioară a genunchiului, fiind adesea întâlnită în sporturile de contact, cum ar fi baschetul și fotbalul. Alte cauze ale unei leziuni MCL sunt:
- Schimbarea bruscă a direcției care provoacă o presiune crescută asupra genunchiului
- Traumă la exteriorul genunchiului
- Aterizarea incorectă pe genunchi
- Ridicarea obiectelor grele
- Stresul repetat asupra genunchiului, care face ca ligamentul să își piardă elasticitatea
- Hiperextensia genunchiului
De asemenea, conform studiilor, leziunile ligamentului medial colateral sunt cele mai frecvente la adulții cu vârste cuprinse între 20-34 și 55-65, dar și în cazul persoanelor care practică sporturi de contact.
Simptomele rupturii ligamentului colateral medial
Simptomele unei rupturi LCM pot varia în funcție de cât de severă este ruptura. Dacă ligamentul colateral medial este rupt, este posibil ca pacientul să experimenteze simptome, precum:
- Durere
- Sensibilitate de-a lungul părții interioare a genunchiului.
- Rigiditate
- Umflare
- Zgomot în interiorul articulației, precum un pocnet
- Sentimentul că genunchiul va „ceda”
- Senzația de blocare a articulației genunchiului
Diagnosticarea rupturii ligamentului colateral medial
Inițial, diagosticarea începe prin anamneză pentru ca medicul să evalueze simptomele. Apoi medicul otroped poate palpa articulația genunchiului pentru a identifica sensibilitatea sau umflarea țesuturilor moi, de cele mai multe ori, durerea fiind localizată pe partea medială a genunchiului.
Ulterior, medicul ortoped poate recomanda efectuarea unor teste imagistice precum radiografiile sau RMN pentru a confirma diagnosticul.
Metode de tratament – ruptura ligamentului colateral medial
Tratamentul în majoritatea cazurilor este conservator. Leziunile de gradul I până la II sunt tratate cu o abordare conservatoare, cu excepția cazului în care există o leziune asociată care este mai gravă și necesită intervenție chirurgicală.
Motodele de tratament non-chirurgicale includ:
- Repaus
- Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene
- Un imobilizator pentru genunchi și cârjele pot fi utilizate pe termen scurt
- Terapie fizică
Leziunile de gradul III sunt adesea însoțite de leziuni asociate care necesită intervenții chirurgicale, cum ar fi ruptura concomitentă a LIA. Chirurgul ortoped poate opta pentru o intervenție artroscopică pentru a repara leziunea, iar în anumite cazuri ligamentul poate fi reconstruit cu ajutorul unei grefe.