Fuziunea intercorporală este o metodă de tratament chirurgicală, eficientă pentru o serie de tulburări ale coloanei vertebrale, inclusiv patologii degenerative, traumatisme, infecții și neoplazii. Scopul acestei intervenții chirurgicale este de a atenua durerile de spate sau de picioare și de a stabiliza coloana vertebrală.
Ce este fuziunea intercorporală?
Fuziunea intercorporală este o tehnică chirurgicală care implică îndepărtarea discului intervertebral deteriorat și inserarea unei grefe osoase sau un implant realizat din metal sau plastic și umplut cu material osos natural, în spațiul creat între cele două vertebre adiacente. Grefele osoase favorizează vindecarea și facilitează fuziunea. Șuruburile și tijele sunt folosite pentru a stabiliza coloana vertebrală în timpul procesului de vindecare.
Când este recomandată fuziunea intercorporală?
Indicațiile pentru efectuarea unei fuziuni intercorporale pot include:
- Lombalgie
- Claudicație neurogenă
- Radiculopatie datorată stenozei foraminale
- Deformare a coloanei vertebrale degenerativă lombară
- Spondilolisteza simptomatică
- Scolioză degenerativă
- Hernie de disc
- Tumori care afectează oasele, țesuturile moi ale țesutului nervos (măduva spinării sau nervi) în și în jurul coloanei vertebrale
- Afecțiuni congenitale ale coloanei vertebrale
- Fracturi și leziuni ale coloanei vertebrale
Tipuri de fuziune intercorporală
Fuziunea intercorporală poate fi de mai multe tipuri precum:
Fuziunea intercorporală anterioară: coloana vertebrală este abordată din față făcând o incizie la nivelul abdomenului.
Fuziunea intercorporală posterioară: chirurgul are acces la canalul spinal, discul și rădăcinile nervoase din spate. În această procedură, lamina este îndepărtată, iar articulațiile fațetelor sunt tăiate pentru a avea acces la coloana vertebrală.
Fuziunea intercorporală transforaminală: coloana vertebrală este abordată din lateral. Acest lucru permite chirurgului să acceseze atât partea din față, cât și cea din spate a coloanei vertebrale.
Fuziunea intercorporală laterală directă: în această abordare, coloana vertebrală este abordată și din lateral. Utilizând tehnica minim invazivă, țesuturile moi subiacente și mușchii unt ușor separate pentru a ajunge la discul intervertebral.
Cum se realizează procedura?
Procedura poate fi efectuată folosind o tehnică minim invazivă, sub anestezie generală, cu ajutorul radiografiei.
Chirurgul ortoped poate aborda coloana vertebrală anterior, posterior sau lateral, în funcție de metoda chirugicală aleasă, făcând o incizie pentru a vizualiza coloana vertebrală. Alte intervenții chirurgicale, cum ar fi discectomia, laminectomia sau foraminotomia, se pot efectua înaintea operației de fuziune pentru a reduce presiunea asupra nervilor spinali.
Ulterior , medicul specialist îndepărtează discul vertebral afectat, iar o grefa osoasă sau un implant umplut cu material osos natural va fi plasat în spațiul intervertebral creat. De asemenea, sunt utilizate șuruburi și tije metalice plasate în vertebre pentru a susține grefa și pentru a promova fuziunea acestora.
Întreaga procedură poate dura 3-4 ore.
Riscuri și complicații – fuziunea intercorporală
Riscurile și complicațiile asociate acestei proceduri pot să includă:
- Durere
- Sângerare
- Cheaguri de sânge
- Infecție la locul inciziei sau la nivelul oaselor vertebrale
- Leziuni ale unui nerv spinal
- Scurgeri de lichid cefalorahidian
- Pseudoartroză
- Infecția sau eșuarea grefei