Chirurgia șoldului este utilizată, in general, pentru a trata diverse afecțiuni ale articulației care nu răspund la metode conservatoare de tratament sau al căror stadiu necesită efectuarea unei intervenții chirurgicale pentru a ameliora simptomele sau ca formă de tratament.
Anatomia șoldului
Articulația șoldului este un tip de articulație sinovială sferică care leagă centura pelviană de membrul inferior. În această articulație, capul femurului se articulează cu acetabulul osului pelvin.
Articulația șoldului este o articulație multiaxială și permite o gamă largă de mișcări: flexie, extensie, abducție, adducție, rotație externă, rotație internă și circumducție. În întreaga greutate a corpului superior este transmisă prin această articulație la membrele inferioare în timpul în care o persoană stă în picioare, fiind și cea mai stabilă articulație din corpul uman.
Când este indicată chirurgia umărului?
Chirurgia șoldului poate fi indicată pentru a trata o varietate de afecțiuni ale articulației șoldului, precum:
- Artroza de șold
- Bursita șoldului
- Necroza avasculară
- Displazia de șold
- Instabilitatea șoldului
- Șoldului în resort
- Impingementul femuroacetabular
Chirurgia șoldului
Multe tipuri de intervenții chirurgicale sunt folosite pentru a trata afecțiuni legate de șold, iar printre acestea se numără:
Artroscopia șoldului
Artroscopia de șold este o procedură minim invazivă utilizată pentru diagnosticarea sau tratarea dificultăților șoldului. Aceasta implică efectuarea unei mici incizii și introducerea unui tub numit artroscop pentru a vizualiza și repara structurile.
Artroplastia șoldului
Înlocuirea totală de șold implică înlocuirea articulației sferice din șold cu una protetică. Cel mai adesea se efectuează pentru a trata artroza.
Revizuirea protezei de șold
Operația de revizie a șoldului repară sau înlocuiește o proteză de șold, precum și fracturile din jurul protezei. Este posibil un pacient să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală de revizie din cauza uzurii sau a dificultăților cu proteza.
Debridarea labrală
Debridarea labrală este o procedură minim invazivă utilizată pentru a îndepărta bucățile deteriorate de cartilaj la pacienții cu o ruptură labrală. O ruptură labrală este o leziune a cartilajului dintre capul femural și cavitatea acestuia.
Osteotomia șoldului
Osteotomia șoldului este o intervenție chirurgicală majoră care implică repoziționarea cavității șoldului. Este utilizată pentru a corecta o formațiune anormală congenitală a șoldului numită displazie de șold.