Osteotomia șoldului

Osteotomia șoldului este o intervenție chirurgicală care implică oricare dintre cele două oase care formează articulația șoldului: pelvisul și femurul. Această intervenție presupune ca o secțiune fie a pelvisului, fie a femurului sau, în cazuri rare, a ambelor, să fie tăiată, realiniată și fixată într-o poziție adecvată, funcțională.

Ce este osteotomia șoldului?

Osteotomia șoldului este o procedură chirurgicală care se bazează pe tăierea și remodelarea unui os, de exemplu remodelarea unei alveole de șold de mică adâncime, astfel încât aceasta să se potrivească pe capul femural.

Acest tip de osteotomie poate fi indicat în diverse afecțiuni ale șoldului, cum ar fi displazia de dezvoltare a șolduluicare implică displazia acetabulară, subluxația și luxația, necroza avasculară a epifizei femurale sau instabilitatea neuromusculară a șoldului.

Când este recomandată osteotomia șoldului?

Osteotomia poate fi recomandată de către medicul curant în cazul pacienților ale căror simptome nu se ameliorează cu tratamente nechirurgicale, cum ar fi odihna, medicamentele sau kinetoterapie. Aceste simptome pot include:

  • Durere, umflare sau rigiditate la nivelul șoldului
  • Cartilaj sau ligamente rupte
  • Ruptura de labrum

Dacă aceste simptome sunt cauzate de o problemă în alinierea articulației șoldului, poate fi efectuată o osteotomie pentru a corecta alinierea și a preveni deteriorarea ulterioară a articulației.

Cum se realizează osteotomia șoldului?

O astfel de intervenție chirurgicală poate fi efectuată sub anestezie generală sau rahianestezie cu sedare. Apoi pacientul este poziționat pentru începerea intervenției. Există două tipuri de osteotomie a șoldului: osteotomie femurală și osteotomie periacetabulară. Cea femurală se concentrează pe corectarea capului femural din partea superioară a osului coapsei. Partea superioară a femurului este tăiată pentru a elibera capul femural, acesta fiind repoziționat și fixat cu plăci și șuruburi metalice.

Osteotomia periacetabulară este mai frecvent utilizată pentru tratarea displaziei de șold în cazul în care priza articulației șoldului este prea mică pentru a se potrivi cu articulația. Astfel, oasele pelvisului sunt tăiate pentru a elibera acetabulul, iar priza șoldului este repoziționată și fixată în noua sa poziție cu șuruburi și plăci metalice.

Uneori, grefele osoase sunt folosite pentru a umple golurile mari dintre acetabul și oasele pelvine și pentru a încuraja osul să se vindece la locul său.

Medicul va ghida întreaga procedură imagistic pentru a se asigura ca pozitionarea și alinierea oaselor din articulația șoldului este corectă, iar intervenția poate dura aproximativ 1-2 ore.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari