Simptome frecvente ale artrozei genunchiului pot include: durere, umflare, gamă limitată de mișcare, deformare a articulației, etc. Artroza genunchiului este o afecțiune frecventă, debilitantă a genunchiului care apare adesea ca urmare a uzurii cartilajului articular.
Anatomia genunchiului
Articulația genunchiului este una dintre cele mai mari și mai complexe articulații din corp. Aceasta este construită din 4 oase și o rețea extinsă de ligamente și mușchi, fiind un tip bicondilar de articulație sinovială, care permite în principal flexia și extensia genunchiului, dar și un grad mic de rotație medială și laterală.
Ce este artroza genunchiului?
Artroza genunchiului reprezintă degradarea cartilajului articular de la capetele celor trei oase care formează articulația genunchiului, ca urmare a uzurii, ajungându-se astfel la frecare os pe os.
Cartilajul articular este o substanță alunecoasă, compus în principal din colagen de tip II, proteoglicani, condrocite și apă. Rolul acestuia rolul de a proteja oasele. Mai mult, acesta acționează precum un amortizor în timp ce se realizează flexia și extensia genunchiului.
Potrivit studiilor, artroza la nivelul genunchiului este mai frecventă în rândul femeilor decât al bărbaților, cu o incidență de 13% vs 10%. În rândul populației de peste 70 de ani, incidența acesteia poate ajunge până la 40%.
Simptome frecvente ale artrozei genunchiului
Simptomele frecvente ale artrozei genunchiului pot include:
Creștere treptată a durerii
Durerea cauzată de artroză începe de obicei lent, deși poate apărea brusc în unele cazuri. La început, este posibil ca durerea să apară dimineața sau după o perioadă de inactivitate.
Pacientul poate să simtă durere în timpul:
- Urcatului scărilor
- Ridicatul din poziția de șezut
- Mersul pe o suprafață plană
- Statul în șezut o vreme îndelungată
Umflare sau sensibilitate
Artroza genunchiului poate provoca uneori inflamație, iar aceasta poate fi:
- Umflare dură, din cauza formării pintenilor osoși (osteofite)
- Umflare moale, deoarece inflamația determină acumularea de lichid suplimentar în jurul articulației
De asemenea, umflarea poate fi mai vizibilă după o perioadă lungă de inactivitate, cum ar fi dimineața imediat după trezire.
Pocnituri sau crepitus în articulație
Când îndoiți sau îndreptați genunchiul, este posibil ca pacientul sa simtă o senzație de scrâșnire sau să audă pocnituri la nivelul genunchiului. Acest simptom poate apărea atunci când o parte din cartilajul care ajută la o gamă lină de mișcare este deteriorat.
Amplitudine de mișcare redusă
Modificările osoase și ale cartilajului care apar în cazul artrozei sau după o leziune la genunchi pot îngreuna mișcarea lină a articulației genunchiului. Poate deveni dificilă mișcarea genunchiul pentru a merge, a sta în picioare și a efectua alte mișcări zilnice.
Deformare articulară
Aspectul genunchiului se poate schimba în pe măsură ce deteriorarea progresează, deoarece mușchii din jurul genunchiului se pot slăbi, rezultând un aspect adâncit. Genunchii pot începe să se îndrepte unul spre celălalt sau să se îndoaie spre exterior.
Deformările genunchiului variază de la abia sesizabile până la severe și debilitante.