Operația de menisc

Operația de menisc este o intervenție chirurgicală cu care are rolul de a repara un menisc rupt sau deteriorat. Aceasta poate fi efectuată prin abord deschis sau artroscopic, în funcție de severitatea leziunii meniscului și de sănătatea generală a pacientului.

Ce este meniscul?

O articulație sănătoasă a genunchiului conține două structuri asemănătoare cartilajului în formă de C, fiecare numită menisc. Cel situat în interiorul genunchiului este meniscul medial iar cel situat în exteriorul articulației este meniscul lateral. Fiecare menisc este neted și flexibil și acționează atât pentru a oferi stabilitate, cât și protecție prin absorbția a șocurilor.

osteotomia genunchiului

Ce este operația de menisc?

Operația de menisc este metoda chirurgicală de tratament pentru un menisc rupt. Astfel, chirurgul ortoped fie va repara, fie va elimina porțiunea deteriorată a meniscului.

Specialistul ortoped poate recomanda intervenția chirurgicală de menisc dacă pacientul prezintă o leziune gravă sau dacă tratamentele non-chirurgicale nu au ameliorat simptomele.

De asemenea, o operație de menisc poate fi efectuată în mai multe moduri, precum:

Meniscectomia totală sau parțială – aceasta implică, după caz, îndepărtarea porțiunii deteriorate a meniscului sau îndepărtarea acestuia în întregime.

Transplantul de menisc – este efectuat pentru a înlocui meniscul rupt sau parțial îndepărtat. În general, meniscul nou implantat este realizat din materiale biocompatibile, cum ar fi policarbonat-uretan, și este proiectat să imite structura și funcția meniscului natural.

Sutura meniscală  – este o procedură chirurgicală folosită pentru a restabilii funcția meniscului în urma unei rupturi. Scopul principal al operației de ruptura de menisc este de a repara și de a conserva cât mai mult posibil din menisc și de a preveni degradarea în continuare a articulației genunchiului.

Cum se efectuează procedura?

Procedura se poate efectua atât sub anestezie generală, cât și locală. Operația de menisc se face de obicei prin intermediul artroscopiei minim invazive a genunchiului.

Chirurgul ortoped va realiza câteva incizii în pielea din jurul genunchiului, iar apoi va introduce instrumente minuscule și o cameră mică în articulația genunchiului pentru a trata ruptura de menisc.

Riscuri și complicații

Operația de menisc este considerată sigură și eficientă, dar poate prezenta, ca în cazul oricărei alte intervenții chirurgicale, anumite riscuri și complicații, inclusiv:

  • Cheaguri de sânge
  • Sângerare în interiorul genunchiului
  • Infecție
  • Leziuni ale nervilor sau leziuni ale vaselor de sânge
  • Rigiditate în articulația genunchiului, chiar și după recuperare
  • Risc crescut de apariție a artrozei genunchiului în viitor
×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari