Implantul de menisc artificial

Implantul de menisc artificial reprezintă o metodă eficientă și inovatoare de tratament în cazul leziunilor meniscului, cum ar fi rupturile de menisc. Acesta are roulul de a înlocui meniscul rupt sau deteriorat, de a-i reda pacientului stabilitatea, dar și de a asigura o funcționare optimă a articulației genunchiului.

Ce este meniscul?

Meniscul reprezintă o structură cartilaginoasă în formă de semilună situată în interiorul articulației genunchiului, având rolul de a amortiza șocurile și de a îmbunătăți stabilitatea articulației.

implant artificial menisc

Ce reprezintă ruptura de menisc?

Ruptura de menisc reprezintă o leziune a cartilajului meniscal, ce poate fi generată fie de o lovitură puternică, fie de o mișcare bruscă sau de către o forță excesivă executată asupra genunchiului. 

Ce este implantul de menisc artificial?

Implantul de menisc artificial este un dispozitiv medical conceput pentru a înlocui meniscul rupt sau parțial îndepărtat. Aceste dispozitive sunt realizate din materiale biocompatibile, cum ar fi policarbonat-uretan, și sunt proiectate să imite structura și funcția meniscului natural. Implanturile de menisc artificial pot fi de diferite dimensiuni și forme, pentru a se potrivi anatomiei genunchiului fiecărui pacient.

Când se recomandă implantul de menisc artificial?

Implantul artificial de menisc este recomandat în principal pentru pacienții care suferă rupturi de menisc și care nu răspund la tratamentul conservator, cum ar fi terapia fizică, medicamentele antiinfalamtoare sau injecțiile cu corticosteroizi.

De asemenea, implantul de menisc artificial poate fi recomandat pentru pacienții care suferă de artroză și care necesită o protezare totală de genunchi. Implantul poate ajuta la prevenirea deteriorării prematură a protezei de genunchi, prin redistribuirea greutății corporale și prin amortizarea șocurilor în articulația genunchiului.

Cum funcționează implantul de menisc artificial?

Meniscul artificial este introdus în articulația genunchiului pacientului printr-o mică incizie. Datorită designului său special, cu o margine groasă și un centru mai subțire, dispozitivul rămâne pe loc fără a fi atașat de os sau de orice alt țesut din jur. În timp, implantul se mulează pe osul articulației, creând un amortizor sigur și confortabil pentru genunchi.

Implantul de menisc artificial este conceput pentru a imita funcția meniscului natural prin absorbția șocurilor și distribuirea uniformă a greutății în articulația genunchiului. 

Beneficiile implantului de menisc artificial

Studiile clinice recente sugerează că implantul de menisc artificial poate îmbunătăți semnificativ funcția și mobilitatea articulației genunchiului la pacienții cu leziuni meniscale severe. De asemenea, studiile susțin că implantul de menisc artificial poate avea un impact major asupra reducerii durerii și inflamației. 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari