Dezaxarea patelofemurală este o deviație de translație sau rotație a rotulei către orice axă, asociată cu mai multe anomalii ale țesuturilor moi și osteocondrale și caracterizată în principal printr-o rotulă înclinată și deplasată.
Ce este dezaxarea patelofemurală?
Dezaxarea patelofemurală este o afecțiune care provoacă durere în partea din față a genunchiului sau a rotulei. Durerea afectează de obicei sportivii și persoanele active, fiind asociată cu activități precum alergarea și schiatul. Această tulburare are ca rezultat o presiune excesivă pe suprafețele rotulei, pe măsură ce rotula iese din aliniamentul normal în șanțul femural.
Cauze și factori de risc
În general, dezaxarea patelofemurală provine din stresul ridicat asupra genunchiului, în special prin mișcările de răsucire care apar în multe sporturi.
Slăbiciunea musculară, tonusul slab și anomaliile structurale pot cauza, de asemenea, o susceptibilitate ridicată. Cauzele și factorii de risc includ:
- Defecte anatomice, precum platfus și anomalii congenitale ale formei osului rotulei pot provoca dezaxarea articulației genunchiului
- Artroza patelofemurală – aceasta apare atunci când există o pierdere a cartilajului articular de pe partea din spate a rotulei și poate duce în cele din urmă la alinierea anormală a rotulei
- Echilibrul muscular necorespunzător, cum ar fi slăbirea mușchiului cvadriceps poate determină o aliniere defectuoasă a rotulei, cauzând subluxarea sau luxarea acesteia
- Probleme structurale ale genunchilor, de exemplu, un șanț trohlear de mică adâncime
Simptome
Alinierea defectuoasă a rotulei poate prezenta simptome comune cu alte leziuni ale genunchiului, uneori făcând dificilă diagnosticarea afecțiunii. Simptomele comune sunt:
- Durere semnificativă la nivelul genunchiului anterior
- Senzația că genunchiul poate ceda
- Crepitus (trosnet în interiorul articulației)
- Rigiditate
- Sensibilitate
- Dificultate la urcatul scărilor
- Durere după perioade lungi de ședere
Cum diagnosticăm dezaxarea patelofemurală?
Diagnosticarea acestei afecțiuni poate fi dificilă, deoarece face parte dintr-o gamă largă de condiții medicale care pot afecta genunchiul, cu simptome destul de similare.
Cu excepția cazului în care rotula este sever dislocată, pot exista puține dovezi vizuale ale problemei.
Pentru a determina diagnosticul gradul de durere, medicul va efectua un examen fizic, flexând și punând genunchiul în diferite poziții.
De asemenea, pacientului i se poate recomanda efectuarea unei radiografii sau a unui RMN pentru a vedea dacă există alte condiții medicale care ar putea cauza durerea.
Metode de tratament
Metoda de tratament potrivită este aleasă în funcție de gravitatea afecțiunii, dar ca primă metodă de tratament, medicul specialist poate recomanda tratamentul non-chirurgical. Acesta include:
- Metoda RICE: repaus, gheață, compresie, elevație
- Exerciții de întindere și întărire
- Genunchiere flexibile
- Încălțăminte adecvată
- Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene
Operația nu este de obicei necesară, însă medicul o poate recomanda în cazul în care durerea nu se ameliorează ca urmare a tratamentului conservator sau dacă luxația este severă.
Astfel, chirurgul ortoped poate efectua o intervenție chirurgicală de repararea a ligamentului femuro-patelar medialcare se atașează de partea interioară a rotulei și poate împiedica alunecarea acesteia în exterior.