Debridarea artroscopică

Debridarea artroscopică este o intervenție chirurgicală minim invazivă care îndepărtează cartilajul deteriorat din interiorul unei articulații afectate. Aceasta se efectuează în timpul unei artroscopii, în care un chirurg repară cartilajul deteriorat de la nivelul unei articulații, cum ar fi articulația genunchiului, șoldului sau gleznei.

Ce este debridarea artroscopică?

Debridarea artroscopică este o procedură chirurgicală prin care se îndepărtează fragmentele de cartilaj și țesuturi deteriorate pentru a ajuta la reducerea durerii și la îmbunătățirea mișcării. Cel mai frecvent debridarea este efectuată pentru a ajuta la reducerea simptomelor artrozei, astfel încât pacientul sa își poată recăpăta o mare parte din funcția genunchiului, reducând în același timp durerea.

debridare artroscopica

Când este indicată debridarea artroscopică?

Acest tip de intervenție artroscopică poate fi indicată în următoarele cazuri:

  • Artroza – o boală degenerativă a articulațiilor face ca cartilajul din articulație să se uzeze în timp. Pe măsură ce cartilajul se uzează, osul se freacă de os, provocând durere și rigiditate. Debridarea artroscopică poate îndepărta cartilajul deteriorat și pintenii osoși din articulație pentru a calma durerea și pentru a îmbunătăți funcția articulației.
  • Artrita reumatoidă – afecțiune autoimună care provoacă inflamație în mucoasa articulațiilor și duce la durere și rigiditate. Debridarea artroscopică poate îndepărta țesutul sinovial inflamat și alte resturi din articulație.
  • Leziunile – cum ar fi fracturile, luxațiile și rupturile ligamentelor pot provoca leziuni articulației și țesutului înconjurător. Procedura poate îndepărta țesutul deteriorat sau liber și poate repara sau înlocui structurile deteriorate.
  • Tendinită – tendoanele inflamate pot provoca durere și dificultăți de mișcare. Debridarea artroscopică poate fi utilizată pentru a îndepărta țesutul deteriorat sau inflamat și pentru a repara eventualele rupturi ale tendoanelor.
  • Bursita – inflamația burselor (saci plini cu lichid care amortizează articulația), care poate provoca durere pacientului. Debridarea artroscopică poate îndepărta orice țesut inflamat sau deteriorat din bursă.

Cum se efectuează procedura?

Pentru Debridarea artroscopică, medicul va face câteva mici incizii în pielea din jurul articulației genunchiului. Chirurgul folosește o cameră care proiectează interiorul articulației pe un ecran, astfel încât să poată naviga în jurul rănii, dar utilizează și nu instrument pentru a extrage și a aspira resturile din jurul articulației, acestea fiind introduce prin micile incizii. De asemenea, acesta va îndepărta orice părți deteriorate ale osului sau bucăți care nu sunt modelate corespunzător.

Riscuri și complicații

La fel ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale și debridarea artroscopică poate prezenta riscuri și complicații, precum:

  • Sângerare severă în timpul procedurii
  • Infecție la locul operației
  • Dificultate de respirație din cauza anesteziei
  • Reacție alergică la medicamente sau anestezia utilizate în timpul intervenției chirurgicale.
×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari