Bursita genunchiului sau bursita patelară este o afecțiune comună și tratabilă care provoacă umflarea bursei din zona frontală a genunchiului. Bursa genunchiului reprezintă, de fapt, un săculeț cu lichid situat superficial între piele și rotulă.
Ce este bursita genunchiului?
Bursele sunt localizate la nivelul întregului corp, inclusiv în jurul umărului, cotului, șoldului, genunchiului și călcâiului, dar în cazul genunchiului, bursa ajută la protejarea acestuia în timpul sprijinirii genunchiul pe o suprafață dură. Acest lucru ajută la reducerea frecării dintre țesutul moale și os.
Bursita genunchiului este o inflamație a bursei care apare atunci când bursa este frecvent iritată, deteriorată sau infectată și produce prea mult lichid. Lichidul suplimentar face ca bursa să se umfle și exercită presiune asupra altor părți ale genunchiului.
Potrivit studiilor, 80% dintre pacienții care suferă de această afecțiune sunt bărbați, cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani. În plus persoanele care suferă de boli cronice, precum diabetul zaharat prezintă un risc crescut de a dezvolta bursită.
Cauze și factori de risc
Cauzele comune și factorii de risc în cazul bursitei genunchiului pot fi:
- Presiune frecventă și susținută, cum ar fi statul în genunchi, în special pe suprafețe dure
- Suprasolicitare sau activitate intensă
- Lovituri directe asupra genunchilor
- Infecția bacteriană a bursei
- Practicarea sporturilor de contact, precum lupte, fotbal sau volei
- Complicații ale artrozei, artritei reumatoide sau gutei la genunchi
- Obezitatea
Simptome
Cel mai comun simptom al bursitei genunchiului este durerea care poate fi mai accentuată pe timpul nopții, iar atunci când genunchiul este îndoit aceasta poate radia de la interiorul coapsei până la jumătatea gambei. Durerea este adesea însoțită și de alte simptome, precum:
- Umflătură
- Sensibilitate
- Roșeață și căldură în zona bursei
- Gamă limitată de mișcare
- Rigiditate în articulația genunchiului
- Dacă bursita este de natură infecțioasă, durerea poate fi însoțită de febră și frisoane
Cum diagnosticăm bursita genunchiului?
Bursita genunchiului este de obicei diagnosticată pe baza examenului clinic efectuat de către chirurgul ortoped. Acesta va analiza istoricul pacientului, precum și simptomele pe care pacientul le prezintă.
Ulterior, medicul va efectua un examen fizic concentrat pe zonele afectate, în cadrul căruia poate palpa ușor genunchiului pentru a detecta căldura, umflarea și sursa durerii.
Medicul specialist poate recomanda, de asemenea, efectuarea unor teste imagistice, precum razele X, ecografia sau RMN-ul pentru a examina articulația genunchiului și pentru a determina dacă există și alte leziuni extinse care necesită să fie tratate.
Metode de tratament – bursita genunchiului
Metodele de tratament pentru bursita genunchiului pot fi diverse, în funcție de caracteristicile acesteia și de gradul de severitate.
Tratamentul conservator
Tratamentul conservator în cazul bursitei genunchiului se poate baza pe utilizarea protocolului RICE:
- Repaus
- Gheață
- Compresie
- Elevație
În plus, pentru ameliorarea durerii medicul poate recomanda și administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene.
Infiltrații intra-articulare
Poate fi recomandată efectuarea infiltrațiilor intra-articulare cu corticosteroizi pentru a calma durerea și a reduce inflamația, atunci când bursita este asociată cu o altă afecțiune inflamatorie, cum ar fi guta sau artrita reumatoidă.
Aspirația lichidului
Excesul de lichid poate fi îndepărtat din interiorul bursei folosind un ac și o seringă. Această procedură, numită aspirație bursală, poate reduce presiunea din genunchi.
Aspirația este, de asemenea, folosită ca instrument de diagnostic. Medicul poate trimite lichidul aspirat la un laborator pentru a fi testat pentru semne de infecție sau alte probleme, cum ar fi guta.
Bursectomia
În cazul în care metodele non-chirurgicale de tratament nu prezintă ameliorarea simptomelor bursitei, medicul poate recurge la efectuarea unei bursectomii. Bursectomia este o metodă chirurgicală de tratament care constă în îndepărtarea bursei afectate.