Artroza se referă la peste 100 de boli și afecțiuni ale articulațiilor corpului. Acestea tind să genereze durere, rigiditate și umflare în și în jurul uneia sau mai multor articulații.
Afecțiunea este caracterizată, în general, de inflamația articulară. Cu toate acestea, inflamația poate afecta și tendoanele și ligamentele înconjurătoare.
Ce este artroza?
Artroza, cunoscută și sub denumirea de artrită, este o boală cronică a articulațiilor, în special a articulațiilor care suportă greutate, cum ar fi articulația genunchiului, șoldului și coloanei vertebrale. Aceasta distruge învelișul de la capetele oaselor (cartilaj) și îngustează spațiul articula, dar poate provoca și creșterea excesivă a oaselor, pinteni osoși și funcționarea redusă. Apare la majoritatea oamenilor pe măsură ce îmbătrânesc. Poate apărea și la tineri din cauza unei leziuni sau a suprasolicitării.
Cauze și factori de risc
Printre cauzele acestei afecțiuni se numără:
- Leziune care poate duce la artrită degenerativă
- Funcționarea anormală a metabolismului, care poate provoca gută
- Factorul genetic
- Infecție, cum ar fi boala Lyme, care poate declanșa simptome de artroză
- Disfuncție a sistemului imunitar
Unii pacienți prezintă un risc mai ridicat, în special:
- Persoane peste 50 de ani
- Femeile
- Sportivi, mai ales cei care practică sporturi de contact
- Persoane care au locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic sau care fac muncă care pune mult stres asupra articulațiilor
Simptome
Durerea articulară, rigiditatea și umflarea sunt cele mai frecvente simptome de artroză. Simptomele se pot agrava dimineața, când pacientul se ridică din pat sau după odihnă.
Alte simptome ale acestei afecțiuni includ:
- Gamă limitată de mișcare care dispare uneori după mișcare
- Pocnire la îndoirea articulației
- Slăbiciune musculară din jurul articulației
- Instabilitatea articulației
- Excrescențe osoase în degete
- Senzație de frecare în interiorul articulației
Diagnosticul artrozei
Pentru a diagnostica artroza medicul va lua în considerare istoricul medical complet al pacientului și va analiza simptomele acestuia. Apoi, specialistul va efectua un examen fizic pentru a verifica dacă există articulații umflate, sensibilitate, roșeață, căldură sau pierderea mișcării articulațiilor.
Pacientului i se poate recomanda realizarea unor teste imagistice, cum ar fi razele X, CT sau RMN. Acestea pot identifica tipul artrozei și sunt folosite pentru a diagnostica afecțiunea, arătând adesea o pierdere a cartilajului, pinteni osoși și, în cazuri severe, frecarea os pe os.
Uneori, aspirația articulară, folosind un ac pentru a extrage o mică probă de lichid din articulație pentru testare și testele de sânge sunt folosite pentru a distinge și diagnostica anumite tipuri de artroză. Testele de sânge pentru artrita reumatoidă includ unul pentru anticorpi numiți factori reumatoizi, pe care majoritatea pacienților care suferă de poliartrită reumatoidă îl au în sânge.
Metode de tratament
Tratamentul va depinde de simptomele, vârsta și starea generală de sănătate a pacientului, dar și de tipul artrozei și severitatea acesteia.
Nu există un tratament pentru a vindeca afecțiunea, scopul tratamentului este adesea de a limita durerea și inflamația și de a ajuta la asigurarea funcției articulațiilor. Planurile de tratament folosesc adesea atât conservatoare de metode, cât și chirurgicale.
Metodele conservatoare de tratament presupun:
- Antiinflamatoare nesteroidiene
- Imobilizarea articulației
- Gheață
- Infiltrații intra-articulare
Chirurgul ortoped poate indica tratamentul chirurgical dacă metodele conservatoare nu prezintă ameliorarea simptomelor. O intervenție chirurgicală pentru a înlocui articulația cu una artificială poate fi o opțiune. Această formă de intervenție chirurgicală este cel mai frecvent efectuată pentru a înlocui șoldurile și genunchii.
Dacă artroza este cea mai severă la degete, încheieturi sau coloană, medicul poate efectua fuziunea articulară. În această procedură, două sau mai multe structuri osoase sunt sudate între ele, eliminând locul inflamației.