Tendinita patelara


Tendinita patelară cunoscută și sub numele de tendinopatie rotuliană sau genunchiul săritorului reprezintă inflamația tendonului care leagă rotula de tibie. Tendonul rotulian împreuna cu mușchii din partea din față a coapsei ne ajuta să extindem genunchiul, pentru a putea alerga sau sării, de exemplu. 

Potrivit studiilor, tendinita patelară este o afecțiune comună întâlnită cel mai frecvent la persoane tinere, în special sportivi care practică volei sau basket, de unde și denumirea de genunchiul săritorului. 

Un studiu publicat în Jurnalul de Medicină Sportivă arată că în rândul sportivilor de performanță, incidența tendinitei patelare este de 40-50%. De menționat faptul că această afecțiune o găsim și la persoanele care nu practică sport. 

Anatomie

Tendonul rotulian conectează partea inferioară a rotulei de partea superioară a tibiei. Tendonul rotulian este uneori numit ligament patelar, asta deoarece conectează os de os. 

Rotula este atașată de mușchii cvadriceps prin tendonul cvadricepsului. Lucrând împreună, mușchii cvadriceps, tendonul cvadriceps și tendonul rotulian ne ajută să îndreptăm genunchiul (Orthoinfo). 

Cauzele tendinitei patelare 

Tendinopatia rotuliană este cauzată de suprasolicitarea tendonului patelar, ca urmare a stresului repetat asupra tendonului patelar. Mișcările sau stresul repetitiv asupra genunchiului cauzează mici leziuni în tendon care, în timp, se inflamează și slăbesc tendonul. 

Când un tendon este incapabil să se adapteze la nivelul de presiune aplicat asupra acestuia, se crează leziuni microscopice repetate în fibrele tendonului (NHS, UK). 

Printre factorii de risc în afara de activitate fizică, care duc la tendinită patelară se numără obezitatea, afecțiuni cronice care slăbesc tendonul, dezechilibru muscular, greșeli de antrenament sau sexul – bărbații au risc mai mare decât femeile. 

Care sunt simptomele tendionopatiei rotuliene?

De obicei primele simptome ale tendinitei patelare sunt durerea și sensibilitatea la baza rotulei. Durerea poate fi resimțită în timpul alergării, săriturii sau în timpul mersului. De asemenea, poate apărea și umflatură la nivelul genunchiului și senzație de arsură. 

Alte simptome includ:

  • Rigiditate 
  • Slăbiciune musculară
  • Probleme la mers
  • Durere la îndoirea sau îndreptarea genunchiului

Despre caracterul durerii putem spune ca acesta poate fi variabil, fiind resimțită la început în timpul activităților fizice. Odată cu agravarea leziunii, durerea va progresa și va fi resimțită inclusiv în timpul activităților cotidiene. 

Diagnosticul tendinitei patelare 

Tendinita patelară este diagnosticată în urma anamnezei și a examenului clinic efectuat de un specialist în ortopedie. În timpul examinării fizice a genunchiului, medicul va verifica unde simte pacientul durere și va testa gama de mișcare a genunchiului prin îndoirea și extinderea piciorului.

De asemenea, medicul clinician poate recomanda și efectuarea de investigații imagistice precum radiografie sau ecografie. 

Tratamentul tendinopatiei rotuliene 

Planul terapeutic în cazul tendionpatiei rotuliene depinde de serveritatea afecțiuni. Acesta poate fi tratament conservator având ca scop reducerea dureri, dar și repaus fizic pentru a-i oferi tendonului rotulian timp să se vindece. În cazul durerilor moderate, medicul poate recomanda și infiltrațiile cu corticosteroizi. 

De asemenea, medicul mai poate recomanda și recuperare medicală pentru a reduce durea și inflamatția, dar și pentru a întinde și a îndrepta piciorul și mușchii coapsei, sau folosirea unei orteze. 

În cazul în care metodele menționate mai sus nu aduc îmbunătățiri, atunci medicul poate recomanda intervenția chirurgicală care poate fi efectuată artroscopic. 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari