Fracturile de talus

Fracturile de talus reprezintă lezarea unuia dintre oasele care alcătuiesc articulația gleznei. O fractură de talus poate cauza pierderea semnificativă a funcției gleznei și apare de obicei din cauza leziunilor cu impact puternic, cum ar fi accidentele de mașină. Tratamentul necesită de obicei o intervenție chirurgicală, iar procesul de recuperare poate dura chiar luni de zile. 

Ce sunt fracturile de talus? 

Talusul este osul care conectează glezna de picior. Acesta se unește cu tibia și fibula (oasele inferioare ale piciorului) pentru a forma articulația gleznei. Articulația gleznei permite mișcarea în sus și în jos a piciorului. Talusul se află deasupra osului călcâiului (calcaneul), formând articulația subtalară. Această articulație permite mișcarea laterală a piciorului. Astfel, o fractură de talus poate provoca o pierdere semnificativă a mișcării și a funcției gleznei. 

Cauze și factori de risc  

Cele mai multe fracturi de talus sunt rezultatul unor traume de mare energie, cum ar fi o coliziune cu mașina sau o cădere de la înălțime. Leziunile sportive, precum cele cauzate de sporturile de iarnă, sunt o altă cauză, deși mai puțin frecventă, a leziunilor talusului. 

Simptome  

Pacienții care suferă fracturi de talus prezintă de obicei următoarele simptome: 

  • Durere acută 
  • Incapacitatea de a merge sau de a suporta greutatea pe picior 
  • Umflare considerabilă 
  • Vânătăi  
  • Sensibilitate 

Cum diagnosticăm fracturile de talus? 

Diagnosticul va începe cu un examen fizic, în timpul căruia medicul îi poate cere pacientului să își miște degetele de la picioare, verificând dacă există leziuni ale nervilor. Acesta se va asigura ca există o bună aprovizionare cu sânge la nivelul articulației și va examina articulația gleznei pentru a exclude prezența altor leziuni. 

Medicul curant poate solicita, de asemenea, realizarea unor teste imagistice, precum: radiografia sau CT-ul. 

O radiografie poate arăta dacă talusul este fracturat, dacă fragmentele osoase sunt la locul lor și câte fragmente osoase există. 

O scanare CT poate arăta severitatea leziunii prin producerea unei imagini în secțiune transversală a piciorului. 

Metode de tratament  

Multe fracturi de talus necesită intervenție chirurgicală din cauza forței de mare energie care creează leziunea. Cu toate acestea, fracturile stabile, bine aliniate, pot fi adesea tratate fără intervenție chirurgicală. Acest lucru se face de obicei cu ajutorul mobilizării gleznei, urmată de o perioadă de reabilitare. 

Dacă oasele s-au deplasat din loc, intervenția chirurgicală pentru fixarea și stabilizarea internă este necesară. În timpul acestei operații, fragmentele osoase sunt mai întâi repoziționate în alinierea lor normală. Acestea sunt apoi fixate împreună cu plăci metalice și șuruburi. 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari