Hallux rigidus este un tip de artroză care afectează articulația halucelui (degetul mare de la picior), acolo unde acesta se întâlnește cu piciorul. Majoritatea pacienților își pot gestiona simptomele cu tratamente nechirurgicale, cum ar fi administrarea antiinflamatoarelor sau purtarea unor pantofi potriviți. Este posibil, însă, ca pacientului să i se recomande o intervenție chirurgicală dacă durerea și rigiditatea afectează capacitatea de a participa la activitățile zilnice.
Ce este hallux rigidus?
Hallux rigidus apare atunci când articulația de la baza degetului mare devine rigidă. Acesta este cea mai frecventă afecțiune artritică a piciorului și poate face mersul dureros și dificil. Hallux rigidus este o formă de artroză care se dezvoltă de obicei la adulți cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani.
Cauze și factori de risc
Hallux rigidus poate fi rezultatul uzurii simple sau a unei leziuni traumatice anterioare a degetului mare care a dus la deteriorarea cartilajului articular în timp. În plus, alinierea incorectă a piciorului, cum ar fi un picior plat sau un mont, poate crea stres asupra articulației și poate duce la apariția acestei afecțiuni.
Pot exista, de asemenea, factori genetici care contribuie la dezvoltarea hallux rigidus.
Simptome
Simptomele încep adesea ușor și se agravează în timp și pot include:
- Durere și rigiditate la degetul mare în timpul mersului
- Umflare și inflamație în jurul articulației
- Durere și rigiditate care se agravează odată cu vremea rece și umedă
Pe măsură ce starea progresează, este posibil ca pacientul să experimenteze:
- Durere chiar și în timpul repausului
- Un pinten osos care se formează în vârful piciorului
- Incapacitatea de a îndoi degetul mare
- Șchiopătat
Cum diagnosticăm hallux rigidus?
Detectarea precoce a hallux rigidus este crucială pentru a diminua durerile de genunchi, șold sau spate care pot apărea atunci când pacienții își ajustează mersul pentru a compensa durerea. Pintenii osoși, care se dezvoltă în mod obișnuit la pacienții cu hallux rigidus, pot provoca o proeminență inconfortabilă pe partea superioară a degetului de la picior, îngreunând orice activitate fizică.
Medicul specialist va testa gama de mișcare a degetului de la picior înainte, iar apoi poate recomanda efectuarea testelor imagistice, precum o radiografie sau RMN pentru a determina gradul artrozei și prezența anomaliilor osoase.
Metode de tratament
Opțiunile de tratament conservator care oferă ameliorarea durerii și pot încetini progresia hallux rigidus includ:
- Purtarea pantofilor cu mult spațiu pentru degetele de la picioare, de preferință pantofi cu talpă rigidă
- Evitarea tocurilor înalte
- Orteze pentru încălțăminte pentru a corecta anomaliile
- Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene
- Infiltrații intra-articulare
- Terapia fizică
Chirurgia este adesea o opțiune pentru ameliorarea hallux rigidus, în cazul în care tratamentul conservator nu ameliorează simptomele. Chirurgul ortoped va îndepărta leziunile artritice și orice pinten osos de la nivelul degetului mare, astfel încât să poată funcționa normal. În funcție de severitatea afecțiunii, medicul poate opta pentru efectuarea unei fuziunea articulară sau pentru înlocuirea articulației.