Tratamentul chirurgical al coxartrozei este ales în funcție de gravitatea afecțiunii și poate fi de mai multe tipuri. În general, medicul ortoped recurge la metode chirurgicale de tratament în momentul în care tratamentul conservator nu prezintă ameliorarea simptomelor pacientului sau stadiul bolii este unul avansat.
Ce este coxartroza?
Coxartroza este o afecțiune degenerativă a articulației șoldului, fiind diagnosticată frecvent la pacienții care au o vârstă înaintată. Aceasta se formează ca urmare a deteriorării cartilajului articular de la nivelul șoldului. De-a lungul timpului cartilajul articular, care este neted și lucios se macină, și se ajunge astfel la frecarea osului pe os. Coxartroza mai cauzează și modificări ale osului subcondral, membranei sinoviale și ale ligamentelor. Pentru a compensa cartilajul pierdut, oasele deteriorate pot începe să crească în exterior și să formeze pinteni osoși.
Factori de risc ai coxartrozei
Factorii care vă pot crește riscul apariției coxartrozei includ:
- Vârsta mai înaintată
- Sexul, femeile fiind mai susceptibile la dezvoltarea acestei afectiuni
- Obezitatea – purtarea unei greutăți corporale suplimentare contribuie la apariția artrozei șoldului, adăugând stres articulației. De asemenea, țesutul adipos produce proteine care pot provoca inflamații dăunătoare în și în jurul articulațiilor
- Leziuni articulare, cum ar fi cele care apar la practicarea sporturilor de contact sau în cazul unui accident
- Efort repetat asupra articulației cauzat de mișcările repetitive, fie la locul de muncă sau în cadrul activităților fizice
- Factorul genetic
- Deformări osoase congenitale
- Anumite boli metabolice, precum diabetul
Tratamentul chirurgical al coxartrozei
Dacă metodele non-chirurgicale nu au determinat o ameliorare a simptomelor, intervenția chirurgicală poate fi cea mai bună opțiune pentru a trata artroza de șold. Tipul exact de intervenție chirurgicală depinde de vârsta, anatomia și starea de bază a pacientului.
Opțiunile chirurgicale pentru coxartroza variază de la operații care păstrează articulația șoldului până la cele care o reconstruiesc complet. Acestea includ:
Osteotomia șoldului
Fie capul coapsei, fie priza este tăiată și realiniată pentru a elimina presiunea de pe articulația șoldului. Această procedură este utilizată doar rar pentru a trata osteoartrita de șold.
Refacerea suprafeței șoldului
Refacerea suprafeței șoldului implică îndepărtarea osului și cartilajului deteriorat din acetabul și înlocuirea acestora cu o carcasă metalică. Cu toate acestea, capul femurului nu este îndepărtat, ci acoperit cu un înveliș metalic neted.
Fuziunea articulară
În cadrul acestei intervenții, pelvisul și femurul sunt conectate chirurgical cu știfturi sau tije pentru a imobiliza articulația. Acest lucru ameliorează durerea, dar face șoldul permanent rigid.
Artroplastia totală de șold
Medicul va îndepărta atât acetabulul deteriorat, cât și capul femural și apoi va poziționa noi suprafețe articulare din metal, plastic sau ceramică pentru a restabili funcția șoldului.