Osteocondrom: simptome, cauze si tratament

Osteocondromul este o tumoră osoasă comună, necanceroasă, care se dezvoltă în oasele în creștere ale copiilor și tinerilor. De obicei osteocondromul este solitar și nedureros, însă poate afecta creșterea normală a oaselor și uneori trebuie îndepărtat prin intervenție chirurgicală.

Ce este osteocondromul?

Osteocondromul este o creștere excesivă a cartilajului și a osului care are loc la capătul osului, lângă placa de creștere. Cel mai adesea, afectează oasele lungi ale piciorului, pelvisului sau omoplatului.

Acest tip de tumoră este cea mai frecventă creștere osoasă necanceroasă, iar cel mai adesea apare la pacienții cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani, afectând în mod egal bărbații și femeile.

Cauze și factori de risc

În majoritatea cazurilor, pacientul prezintă o singură masa tumorală a cărei cauză nu este cunoscută. Aceasta nu apare ca rezultat a unei leziuni, fiind o neregularitate în creșterea osoasă.

Când există mai multe astfel de tumori în corp, pacientul prezintă de obicei o afecțiune moștenită cauzată de o mutație genetică.

Simptome

În multe cazuri, osteocondromul solitar nu provoacă niciun simptom sau simptomele pot apărea la mult timp după dezvoltarea tumorilor.

preventia artrozei

Simptomele unui osteocondrom includ:

  • Umflătură nedureroasă în preajma articulațiilor – genunchiul și umărul sunt cel mai adesea implicate.
  • Durere în timpul activității fizice, deoarece tumora poate fi localizată sub un tendon, iar tendonul se poate mișca și se poate rupe peste tumora osoasă, provocând durere.
  • Amorțeală sau furnicături. Un osteocondrom poate fi localizat lângă un nerv, cum ar fi în spatele genunchiului. Dacă tumora pune presiune pe un nerv, poate exista amorțeală și furnicături la nivelul membrului asociat.
  • Modificări ale fluxului sanguin, provocate de presiunea exercitată de tumoră la nivelul unui vas de sânge. Acest lucru poate provoca pierderea pulsului sau modificări ale culorii membrului.

Cum diagnosticăm osteocondromul?

Un osteocondrom este adesea suspectat în timpul unui examen fizic atunci când se descoperă o masă fermă în apropierea unei articulații și nu poate fi deplasată atunci când este palpată de către medic. Diagnosticul poate fi confirmat cu ajutorul unei radiografii, CT sau RMN.

Tratamentul osteocondromului

De obicei, osteocondromul nu va necesita nici un tratament, dar poate fi monitorizat constant de către medicul curant. Totuși, excizia chirurgicală a acestuia poate fi recomandată dacă:

  • Provoacă durere sau probleme funcționale prin presiunea asupra țesuturilor, vaselor de sânge sau nervilor din apropiere
  • Inhibă creșterea normală a oaselor
  • Limitează gama de mișcare

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari