Artroplastia de genunchi poate fi indicată în cazul în care pacientul prezintă traumatisme grave, afecțiuni cronice ale articulației sau alte condiții medicale ale genunchiului care nu au răspuns la alte metode conservatoare sau chirurgicale de tratament.
Ce este artroplastia de genunchi?
Artroplastia de genunchi, numită și protezarea genunchiului, este o procedură chirurgicală pentru a reface suprafața unui genunchi deteriorat din cauza anumitor afecțiuni sau condiții medicale, precum artroza. Piesele din metal și plastic sunt folosite pentru a acoperi capetele oaselor care formează articulația genunchiului, împreună cu rotula.
Scopul intervenției chirurgicale de înlocuire a genunchiului este de a reface suprafața părților articulației genunchiului care au fost deteriorate și de a calma durerea de genunchi care nu poate fi controlată prin alte tratamente.
Cum se efectuează artroplastia genunchiului?
Intervenția se efectuează sub anestezie generală sau locală și se realizează în etape. Inițial, medicul chirurg face o incizie pe partea din față a genunchiului pentru a accesa rotula. Lungimea inciziei variază în funcție de abordul folosit.
Dacă sunt prezenți pinteni osoși (excrescențe osoase mic), aceștia vor fi îndepărtați și de asemenea, rotula genunchiului este îndepărtată din poziția normală pentru a vizualiza zona afectată, iar cele două meniscuri dintre femur și tibie sunt îndepărtate, la fel ca ligamentele încrucișate. Apoi se realizează pregătirea și implantarea componentelor protetice, urmată de refacerea rotulei, dacă este necesar, pentru a asigura o potrivire adecvată cu restul implantului.
Pasul final constă în îndoirea și flexarea genunchiului pentru a vedea dacă implantul funcționează corect și că alinierea, dimensionarea și poziționarea sunt adecvate.
În cele din urmă, diferitele straturi de țesut sunt reparate cu suturi solubile și incizia cutanată este închisă cu suturi sau capse chirurgicale.
Artroplastia de genunchi – indicații
Există mai multe motive pentru care chirurgul ortoped poate indica efectuare unei intervenții chirurgicale de înlocuire totală a genunchiului, în mod special pentru pacienții care prezintă:
- Dureri severe de genunchi sau rigiditate care limitează activitățile de zi cu zi, inclusiv mersul pe jos, urcatul scărilor și așezarea și ridicarea de pe scaune. Mersul este îngreunat si este necesară utilizarea unei cârje sau un premergător
- Durere moderată sau severă la genunchi în timpul odihnei, fie ziua, fie noaptea.
- Inflamație cronică a genunchiului și umflare care nu se ameliorează cu odihnă sau medicamente
- Deformarea genunchiului
- Simptomele nu se îmbunătățesc substanțial cu alte tratamente, cum ar fi medicamente antiinflamatoare, injecții cu cortizon, injecții lubrifiante, kinetoterapie sau alte intervenții chirurgicale.