Hernia de disc este o afecțiune frecventă a coloanei vertebrale, fiind rezultatul unei uzuri treptate, care apare de obicei odată cu înaintarea în vârstă și reprezintă degenerarea discului intervertebral. Acest lucru se întâmplă deoarece, discurile devin mai puțin flexibile și mai predispuse la leziuni odată cu trecerea timpului și pot fi afectate chiar și de o încordare sau răsucire minoră.
Ce este hernia de disc?
Hernia de disc apare atunci când conținutul gelatinos din centrul discului intervertebral (nucleul pulpos) iese prin inelului fibros, ca urmare a uzurii sau a unei accidentări. Acest lucru pune presiune asupra măduvei spinării și a rădăcinilor nervoase din apropiere, fiind o cauză frecventă a durerii de spate.
Discul herniat poate afecta orice parte a coloanei vertebrale însă apare cel mai adesea în partea inferioară a spatelui. Hernia de disc lombară poate apăsă pe nervul sciatic și poate provoca dureri care radiază adesea pe un picior și în talpă.
Care sunt simptomele herniei de disc?
Simptomele herniei de disc afectează cel mai frecvent partea inferioară a spatelui, fesele și părți ale coapsei și piciorului. Majoritatea pacienților prezintă o combinație a următoarelor semne și simptome:
- Durere ascuțită, arzătoare la nivelul piciorului
- Amorțeală, furnicături și slăbiciune
- Dureri de spate localizate
- Incapacitatea de a ridica piciorul
- Spasme musculare și tensiune
- Nevoia de a mișca în permanență piciorul
Factori de risc ai herniei de disc
Factori de risc care pot să contribuie la degenerarea discului intervertebral, ducând astfel la apariția herniei de disc sunt:
Vârsta
Incidența herniei de disc lombare crește odată cu vârsta și este mai frecventă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani.
Sexul
Hernia de disc lombară dureroasă este mai frecventă la bărbați decât la femei.
Obezitatea
Obezitatea, în mod special excesul de grăsime corporală în jurul pieptului și abdomenului, crește sarcina pe partea inferioară a spatelui și poate promova inflamația în organism, crescând riscul de a dezvolta o hernie de disc lombară.
Fumatul
Utilizarea nicotinei perturbă fluxul de nutrienți către discurile intervertebrale. Nicotina inhibă, de asemenea, creșterea de noi celule în nucleul pulpos și reduce sinteza de colagen.
Activitățile fizice solicitante
Activitățile solicitante din punct de vedere fizic exercită o presiune crescută asupra spatelui inferior prin mișcări precum ridicarea greutăților, transportarea obiectelor grele și îndoirea înainte.
Sedentarismul
Sedentarismul crește riscul degenerării discului prin sarcini de compresie susținute pe coloana vertebrală în timpul perioadelor prelungite de stat în șezut.