Indicațiile procedeului Latarjet

Indicațiile procedeului Latarjet includ diverse afecțiuni sau traumatisme ale umărului ce cauzează instabilitate, leziuni severe sau chiar pierdere osoasă. Această procedură este, în general, utilizată pentru a trata instabilitatea umărului și luxațiile severe de umăr.

Ce este procedeul Latarjet?

Procedeul Latarjet este o intervenție chirurgicală utilizată pentru stabilizarea umărului și prevenirea luxației umărului. Aceasta implică luarea unei grefe osoase din partea din față a omoplatului și atașarea acesteia pe partea din față a prizei articulației umărului.Poate fi efectuată fie ca o procedură deschisă, fie ca o procedură artroscopică.

Indicațiile procedeului Latarjet

Această procedură chirurgicală folosește un mecanism de blocare triplu, inclusiv prelungirea arcului glenoid prin adăugarea unei grefe coracoid la marginea anterioară a glenoidului. Indicațiile procedeului Latarjet includ:

  • Instabilitate cu pierderea osului glenoid
  • Combinații de pierdere a osului glenoid și humeral
  • Leziuni complexe ale țesuturilor moi
  • Leziunea SLAP
  • Revizuirea unei reparații Bankart
  • Pacienții care desfășoară activități sportive de mare risc (alpinism) sau ocupații (tâmplărie), sau care prezintă un risc ridicat de recidivă datorită intensității și acțiunii activității lor

Cum se efectuează procedura?

Procedura este efectuată sub anestezie generală. Pacientul este plasat în poziția de șezlong și se efectuează apoi un examen fizic preoperator al umărului cu pacientul sub anestezie pentru a confirma pozițiile și gradul de instabilitate glenohumerală.

Se face o incizie de 5 până la 7 cm de la vârful osului coracoid care se extinde distal de-a lungul intervalului deltopectoral până la aspectul superior al pliului axilar. Se utilizează o abordare deltopectorală standard.

Urmează apoi recoltarea și pregătirea grefei coracoide. Etapa constă în îndepărtarea unei bucăți de os coracoid atașată la tendon. Osul coracoid este mutat în partea din față a glenoidei. Această nouă bucată de os va fi ținută la loc cu șuruburi.

După finalizarea recoltării grefei coracoide, urmează expunerea și pregătirea glenoidei.

Ulterior, chirurgul va efectua transferul osului coracoid. Optimizarea poziției transferului coracoid este esențială pentru un rezultat de succes după procedura Latarjet. Obiectivul poziționării grefei coracoide este ca grefa să fie plasată la același nivel cu suprafața articulară glenoidiană pentru a permite extinderea arcului articular glenoid.

Ultima etapă este repararea capsulei și a subscapularului.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari