Lordoza este o condiție medicală care afectează, în general, regiunea lombară a coloanei vertebrale. Majoritatea cazurilor de lordoză nu sunt suficient de severe pentru a provoca simptome accentuate, iar în funcție de gravitatea acesteia medicul ortoped poate aborda multiple metode de tratament, atât conservatoare, cât și chirurgicale.
Ce este lordoza?
Lordoza se referă la o curbă exagerată spre interior a coloanei vertebrale. Această condiție pare cel mai adesea în partea inferioară a spatelui, fiind cunoscută și sub denumirea de lordoză lombară.
De asemenea, lordoza poate duce la o presiune excesivă asupra coloanei vertebrale, provocând durere și disconfort și poate afecta capacitatea de mișcare dacă este severă și nu este tratată corespunzător.
Cauze și factori de risc
Există anumite cauze și factori de risc care pot favoriza apariția lordozei, precum:
- Leziune a coloanei vertebrale, cum ar fi o fractură. Osteoporoza, care slăbește oasele, poate crește riscul acestor fracturi.
- Afecțiuni congenitale, cum ar fi acondroplazia, care afectează creșterea cartilajului. Poate apărea din cauza unei probleme cu dezvoltarea coloanei vertebrale în timpul copilăriei.
- Excesul de greutate sau slăbiciune în mușchii abdominali poate crește riscul, deoarece ambii factori tensionează partea inferioară a spatelui.
- Afecțiuni neuromusculare, inclusiv distrofia musculară și paralizia cerebrală
- O intervenție chirurgicală anterioară la nivelul coloanei vertebrale, cum ar fi laminectomia, poate determina apariția instabilității
- Vârsta și alți factori pot cauza slăbirea și fragilizarea oaselor, ceea ce poate duce la exagerarea curburii coloanei vertebrale
- Spondilolisteza – care determină alunecare uneia dintre vertebre peste cea anterioară
Simptome
Cel mai frecvent simptom al lordozei este durerea musculară. Atunci când coloana vertebrală se curbează anormal, mușchii sunt trași în direcții diferite, determinându-i să se strângă sau să creeze spasme.
Pacientul poate prezenta și alte simptome, cum ar fi:
- Amorţeală
- Furnicături
- Dureri intermitente
- Control slab al vezicii urinare
- Slăbiciune
- Dificultăți de menținere a controlului muscular
Acestea pot fi semne ale unei afecțiuni mai grave, cum ar fi un nerv blocat.
Cum diagnosticăm lordoza?
Pentru a diagnostica lordoza, specialistul ortoped va realiza, inițial, un examen fizic pentru a examina postura, pentru a verifica curbura coloanei vertebrale și pentru a analiza flexibilitatea acesteia.
Dacă medicul observă semne de lordoză la nivelul coloanei, este posibil ca acesta să recomande efectuarea câtorva teste imagistice, inclusiv: razele X, RMN-ul și scanare CT.
Tratamentul lordozei
În funcție de severitatea afecțiunii, medicul poate aborda diverse tipuri de tratament. În cazul în care lordoza diagnosticată nu generează simptome sau simptomele sunt ușoare, pacientului i se poate recomanda tratamentul conservator. Tratamentul conservator implică:
- Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene
- Terapia fizică
- Imobilizarea coloanei vertebrale
În cazul în care curbura este suficient de severă sau continuă să se înrăutățească în timp, specialistul chirurg poate indica realizarea artrodezei intervertebrale, care presupune fuziunea dintre două sau mai multe vertebre, pentru a ajuta la îndreptarea coloanei vertebrale și la micșorarea curburii.