Recuperarea după fractura de col femural

Recuperarea după fractura de col femural se bazează pe respectarea cu strictețe a indicațiilor medicului ortoped și a planului individualizat de reabilitare. Indicațiile medicale pot face referire la îngrijirea membrului afectat, reluarea activității sau terapia fizică.

Ce este fractura de col femural?

 Fractura de col femural este un tip de fractură de șold intrascapulară, care are loc în interiorul articulației. Acest tip de fractură deconectează practic capul femural de restul femurului, provocând dureri în zona inghinală în momentul în care pacientul pune greutate pe picior.

Acest tip de fractura este adesea întâlnită în cazul pacienților de peste 65 de ani, mai ales pentru că odată cu înaintarea în vârstă densitatea minerală a oaselor scade, ceea ce le face mult mai susceptibile la fracturi. Fractura colului femural poate fi cauzată atât de traumatisme de mare impact, cât și de simple căzături, dar și de anumite condiții medicale de care pacientul poate să sufere, precum osteoporoza.

Cât durează recuperarea după fractura de col femural?

Recuperarea după fractura de col femural va depinde de severitatea fracturii, de starea generală de sănătate și de tipul de intervenție chirurgicală utilizată. Recuperarea variază de la persoană la persoană.

Pacientul poate fi încurajat să pună greutate pe picior, atât cat tolerează, imediat după operație și de asemenea să miște șoldul, genunchiul și glezna cât mai mult posibil pentru a evita înțepenirea.

Pacientul va trebui să utilizeze cârjele sau un premergător în timpul deplasării până când își va recăpăta mobilitatea și forța articulației, iar în ceea ce privește întoarcerea la locul de muncă, aceasta este permisă chiar și după primele 2-3 săptămâni, dacă serviciul implică muncă de birou. Revenirea fără restricții la locuri de muncă care necesită ridicare grele sau muncă manuală durează de obicei aproximativ 12 săptămâni.

Condusul nu este permis în primele aproximativ 6 săptămâni sau până în momentul în care pacientul poate utiliza membrul afectat fără a resimți durere sau disconfort.

Recuperarea completă poate dura între 3-4 luni pentru pacienții mai tineri, dar poate fi un proces mai îndelungat pentru pacienții mai înaintați în vârstă sau care prezintă și alte afecțiuni, precum diabet.

Precauții după fractura de col femural

 • Puneți gheață la nivelul șoldului la un interval de 2-3 ore pentru câteva minute pentru a evita umflarea.
 • Evitați să stați în șezut mai mult de 30 de minute pe zi în primele 2 săptămâni.
 • Nu faceți baie în cadă sau piscină în primele 6 săptămâni.
 • Nu utilizați unguente, loțiuni sau creme la nivelul inciziei.
 • Asistați piciorul operator atunci când urcați sau coborâți din pat sau mașină.
 • Nu efectuați ridicări active cu piciorul îndreptat în timpul perioadei de reabilitare.
 • Fără flexie activă a șoldului timp de 3 săptămâni.
 • Fără încrucișarea picioarelor.
 • Când stați așezat, utilizați un scaun înalt sau așezați-vă ușor înclinat.
 • Luați în considerare ajustarea înălțimii scaunului de toaletă pentru a evita flexia șoldului.
 • Utilizați cârjele cel puțin pentru 6-8 săptămâni, după operație.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari