Prevenția durerilor de șold constă în urmarea indicațiilor oferite de către medicul ortoped, cu privire la stilul de viața, dietă, postura corpului sau alte recomandări medicale. Durerile de șold sunt întâlnite frecvent în cazul persoanelor de toate vârstele, iar cauza acestora poate să difere în funcție de starea generală se sănătatea a fiecărui pacient.
Ce sunt durerile de șold?
Durerile de șold implică orice durere sau senzație de disconfort resimțită în jurul sau la nivelul articulației șoldului. Acestea pot, de asemenea, să iradieze in zona inghinală, în zona lombară sau chiar la nivelul genunchiului. Durerea de șold în exteriorul șoldului, a coapsei superioare sau a fesei exterioare este de obicei cauzată de probleme cu mușchii, ligamentele, tendoanele și alte țesuturi moi care înconjoară articulația șoldului.
Cauze frecvente ale durerilor de șold
Printre cauzele frecvente ale durerilor de șold se numără:
- Artroza șoldului
- Artrită reumatoidă
- Spondilită anchilozantă
- Bursită trohanterică
- Leziuni de stres
- Leziuni sportive
- Traumatisme precum căderi sau accidente auto
- Întinderi musculare ale șoldului (în special întinderi ale flexorilor șoldului)
- Rupturi labrale ale șoldului
- Fracturi osoase
- Luxații de șold
- Impingement femuroacetabular
- Displazia șoldului
- Necroza avasculară
Prevenția durerilor de șold
Prevenția durerilor de șold implică respectarea următoarelor recomandări, precum:
Menținerea unei greutăți sănătoase
Excesul de greutate pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor șoldului, crescând riscul de durere și accidentare.
Postură corectă
O postură bună reduce tensiunea asupra articulațiilor șoldului, în special în timpul activităților zilnice, cum ar fi statul așezat și în picioare.
Încălzire înainte de activitatea fizică
Pregătirea corpului înainte de exerciții fizice, inclusiv întinderi dinamice și exerciții de mobilitate, poate îmbunătăți fluxul sanguin și flexibilitatea articulațiilor, reducând riscul de accidentare.
Încălțăminte confortabilă
Purtarea încălțămintei care se potrivește corect și oferă un suport adecvat poate minimiza stresul asupra șoldurilor și a altor articulații din partea inferioară a corpului.
Poziția în timpul somnului
Poziția corpului în timpul somnului poate cauza dureri de șold, deoarece dormitul pe o parte poate pune presiune asupra articulației. Dormitul pe spate sau folosirea unei perne între genunchi poate reprezenta o alternativă.
Dietă echilibrată
Consumul unei diete echilibrate, bogate în fructe și legume, poate susține sănătatea generală a articulațiilor.