Laminotomia supraetajată de recalibraj este o tehnică chirurgicală pentru lărgirea canalului vertebral lombar în tratamentul stenozei lombare severe. Această metodă, care păstrează o parte din arcadele posterioare, are ca scop evitarea instabilității care însoțește laminectomiile extinse ale întregii coloane lombare.
Ce este stenoza lombară severă?
Stenoza lombară severă este o afecțiune debilitantă ale coloanei vertebrale lombare care presupune un grad ridicat de îngustare a canalului spinal, spațiul din centrul vertebrelor care conține măduva spinării și rădăcinile nervoase. Această afecțiune poate strânge și modifica măduva spinării, provocând durere, slăbiciune și dizabilitate. Mai exact, acest lucru se întâmplă după ce presiunea aplatizează nervii sau duce la modificarea acestora din cauza presiunii.
Când este indicată laminotomia supraetajată de recalibraj
Procedura poate fi indicată atunci când are loc o îngustare a canalului rahidian care duce la compromiterea rădăcinilor nervoase, dând naștere simptomatologiei caracteristice constând în dureri și modificări senzoriale care iradiază către membrele inferioare, dar și dacă pacientul prezintă simptome, precum:
- Durerea lombară care limitează activitatea fizică
- Scădere a calității vieții
- Slăbiciune musculară sau amorțeală a piciorului
- Dificultate la mers sau la statul în picioare
Cum se efectuează procedura?
Pentru a realiza procedura pacientul este poziționat ventral, astfel este suprimată compresia abdominală. Intervenția se efectuează sub anestezie generală.
Laminotomia supraetajată de recalibraj se bazează pe efectuarea chirurgicală a decompresiei fiecărui segment vertebral la nivelul căruia apare stenoza. Procedura constă în creșterea diametrului celor trei porțiuni: ductul dural, canalul radicular și foramenul, conservând o mare parte a arcurilor posterioare și a fațetelor articulare, îndepărtând partea superioară a osului, lamina inferioară, ligamentul galben și jumătatea medială a fațetei.
Riscuri și complicații
Riscurile și complicațiile asociate acestui tip de intervenție chirurgicală pot implica:
- Deteriorarea rădăcinii nervoase și a mucoasei care înconjoară rădăcinile nervoase
- Reapariția sciaticii din cauza țesutului cicatricial postoperator
- Leziuni ale pielii și nervilor și probleme oculare – acestea ar putea fi datorate poziționării în timpul intervenției chirurgicale
- Infecţie
- Cheaguri de sânge în picioare (tromboză venoasă profundă) sau plămâni (embolie pulmonară)
- Sângerare